Realtid

Nya regler för AP-fonderna

Realtid.se
Uppdaterad: 18 juni 2015Publicerad: 18 juni 2015

Regeringen slår ihop buffertfonderna. Vilken av Stockholmsfonderna som avvecklas är ännu oklart.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Pensionsgruppen offentliggör nu sitt slutgiltiga förslag på AP-fondernas framtida struktur. Som redan är känt bygger promemorian som publiceras idag på överenskommelsen om AP-fondernas framtid som togs fram i mars 2014.

Det stod även klart sedan tidigare att regeringen vill trimma antalet buffertfonder från fem till tre. I ett av förslagen som nu tas fram föreslår Pensionsgruppen att Andra AP-fonden och Sjätte AP-fonden slås ihop och kvarstår i Göteborg under nytt namn. Sjätte AP-fonden ska avvecklas och allt kapital överföras till AP2 som ska sedan byta namn till Andra AP-fondsmyndigheten.

I huvudstaden ska fyra fonder gå över till två myndigheter, Första-Tredje AP-fondsmyndigheterna, som ska förvalta varsin AP-fond. Däremot framgår det inte vilken av huvudstadens AP-fonder ska avvecklas, utan det ska utredas vidare när förslaget har resulterat i en lagrådsremiss.

En förändring väntar även Sjunde AP-fonden. I promemorian skriver Pensionsgruppen att fonden ska byta namn till Statens premiepensionsförvaltare och det föreslås att nuvarande förbudet att rösta på bolagsstämmor för svenska aktiebolag tas bort.

För samtliga fonder gäller även hårdare krav på att investera ansvarsfullt och social- och miljömässigt hållbart.

I promemorian framgår även att AP-fondsmyndigheterna kan vänta sig mindre självständighet även om förslaget fortfarande vill ”värna om den självständighet som gäller för förvaltningen av buffertkapitalet”. Igår skickade Svenskt Näringsliv, TCO och LO ett gemensamt brev till Pensionsgruppen där just detta lyftes fram; organisationerna menar att en referensportfölj som utvärderas av en huvudmyndighet underställd regeringen kan leda till kortsiktigare och mer indexföljande AP-fonder.

”De förslag som lämnas i denna promemoria för att åstadkomma en effektivare förvaltning av pensionssystemets buffertkapital innebär ett visst ingrepp i den

självständighet som AP-fonderna har i dag”, skriver Pensionsgruppen.

ANNONS

Tidigare har dock några företrädare för AP-fonderna efterfrågat en större placeringsfrihet och framför allt vela investera mer i onoterade tillgångar och i fast egendom. Detta ska de få göra under de nya reglerna. Eftersom AP6 ska avvecklas ska de nya myndigheterna få placera både direkt i onoterade aktier samt fast egendom, fast under förutsättning att en aktsamhetsprincip följs.

Dessutom slopas några av de kvantitativa begränsningarna för högsta eller lägsta andel av vissa typer av placeringar.

De nya AP-fonderna föreslås träda i kraft den 1 juli 2017.

Läs hela promemorian här.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Realtid.se
Realtid.se
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]