Manfred Löfvenhaft, Gernandt & Danielssons nye managing partner, berättar om sin yttersta uppgift i sin nya roll.
Nya MP:n beger sig ut på talangjakt
Mest läst i kategorin
Gernandt & Danielssons nye managing partner Manfred Löfvenhaft ska arbeta med talangjakt och talangutveckling. Vad detta innebär berättar han under en intervju på fredagseftermiddagen, bara några timmar efter att medarbetarna på G&D fått nyheten om deras nye MP.
– Det känns kul att göra det här. Jag tycker att jag börjar vid helt rätt tidpunkt. Tobias har gjort ett otroligt bra arbete och lagt en bra grund så jag börjar när mycket är i rätt skick. Det innebär att jag förmodligen inte behöver ägna hela min arbetstid åt mitt MP-skap utan kan även fortsätta en del med klientkontakter, säger Manfred Löfvenhaft till Realtid.se.
Manfred började på Gernandt & Danielsson 1993 och har varit delägare sedan 2000. Han ägnar sig framför allt åt privat och publik M&A men han biträder även klienter i samband med kommersiella avtalsförhandlingar, omstruktureringar och tvister.
Han berättar att han fått ett mer renodlat uppdrag än vad hans företrädare Tobias Larsson har haft under sin tid som managing partner. Tobias Larsson har arbetat mycket med att få byråns interna system på plats, och påbörjat ett aktivt relationsarbete. Manfred Löfvenhaft ska nu bygga vidare på detta men arbeta utåtriktat och ägna sig åt vad kan kallar talangjakt och talangutveckling.
– Att göra den här advokatbyrån till en attraktiv arbetsplats för våra talanger och utveckla dem och på så sätt erbjuda våra klienter den bästa service som vi kan ge, inte bara i dag utan även om fem-tio år, säger Manfred Löfvenhaft.
Han poängterar att talangjakt inte syftar på en extern rekrytering av experter utan att det snarare handlar om att rekrytera i huvudsak unga nyblivna jurister som Gernandt & Danielsson sedan kan utbilda och forma.
– Eftersom vi har en sådan stark och viktig firmakultur här på G&D så vi vill fortsätta att jaga talang och brain hos unga människor. När vi sedan fått in talangfulla unga människor vill vi själva utveckla dem eftersom vi tycker att vår G&D-kultur är så viktig.
En ständig återkommande och aktuell diskussion i branschen är jämställdheten mellan kvinnor och män i delägarpositioner. På Gernandt & Danielsson finns det nitton delägare, varav två är kvinnor. Manfred menar dock att bilden är på väg att ändras.
– Våra kvinnliga delägare tillhör de yngre delägarna. Och den talangen vi hittar i dag är till väldigt stor del kvinnor. Om 5,6 eller 10 år kommer fördelningen att vara annorlunda även bland delägarna, det är jag fullständigt övertygad om, säger han.
Han poängterar samtidigt att G&D inte har råd att kvotera varken när det gäller etnisk bakgrund eller kön.
– Finns det kompetens så tar vi kompetensen. Det är vi väldigt måna om. Talang oavsett om det är män eller kvinnor, och oavsett bakgrund. Däremot måste vi förstås hela tiden bredda våra nätverk och söka talang på nya ställen för att inte fastna i gamla mönster.
Branschorganisationen Jusek tog nyligen fram siffror som visade att den största sannolikheten till löneskillnader berodde på att kvinnorna i snitt står för 80 procent av föräldraledigheten. Manfred förklarar dock att det är viktigt för G&D att både män och kvinnor har möjlighet att fortsätta vara med i organisationen även om de är föräldralediga.
– För oss är det inte en plikt utan en nödvändighet. Vi tänker kort och gott att varför ska vi behöva tappa X eller Y för att de ska vara föräldralediga i ett halvår eller ett år. Sedan vill jag inte låtsas att ekvationen alltid är enkel i praktiken, men vi arbetar medvetet med dessa frågor.
Manfred berättar vidare att de senaste åren, från 2008 fram till idag, har varit tuffa för advokatbranschen. Han ser dock att det börjar lätta.
Det som han tycker är intressant är att advokatbranschen är en föränderlig marknad. Det som var stora områden för några år sedan som securitization, värdepapper, är mindre i dag och andra områden växer som regulatory, alltså regulatoriskt för bankerna.
– Jag tror att framgångsrika advokatbyråer måste vara vakna och ligga i frontlinjen för att hitta och vara bäst på de nya områdena. Ett av dem är obligationsmarknaden som var begränsad för fem år sedan. Under de två-tre senaste åren har den varit otroligt arbetsintensiv.
Han menar att de advokatbyråer som ska lyckas i framtiden redan i tidigt skede måste begripa vilket område som är nästa område där det kommer att krävas kompetens och arbetskraft.
Det låter som en stor utmaning?
– Det är en stor utmaning och det är där vår talangjakt kommer in. Det gäller för oss att hitta och utbilda människor som är intresserade och sugna på att vara entreprenörer och hitta nya områden och lära sig saker. Det tycker jag ska bli jättekul.
Vad blir nästa stora område?
– Jag tror regulatory kommer att expandera. Då säger alla att nu slog Manfred in en öppen dörr eftersom det tror alla andra också. Men jag har möjligtvis en eller ett par tankar på andra områden. Men jag vill inte säga vilka de är eftersom jag vill ha ett försprång till mina konkurrenter.
Manfred har roddat flera tunga uppdrag däribland rollen som rådgivare till Hakon Invest i samband med bolagets köp av 60 procent av aktierna i Ica från holländska Ahold, vilket var en av 2013 års mest uppmärksammade transaktioner i Sverige.
Hur ser M&A-marknaden ut nu?
– Den ser bra eller till och med väldigt bra ut. Både den publika och den privata M&A-marknaden går bra mycket tack vare att börsen har gått bra och folk har självförtroende.
Manfred tror dessutom att marknaden kommer att fortsätta på samma sätt.
– Jag tror att vi har mycket bättre tider framför oss än vad vi har bakom oss. Skämtsamt brukar jag säga att jag tycker om att springa i medvind och därför tycker jag också att det var ett bra tillfälle att hugga tag i det här arbetet.
Han berättar att det var ett lätt beslut att ta. Efter 20 år i yrket ville han lära sig något nytt och för honom finns det inget bättre ställe än G&D att utvecklas på.
– Jag är jättetacksam att jag fick det här erbjudandet och den här möjligheten.
Den nya positionen för Manfred blev formellt klart för några dagar sedan, uppger han, men under en längre period har han talat med några delägare samt med Tobias Larsson i ämnet.
Vad är ditt finaste minne från din tid i branschen?
– Ett fint minne som ligger mig varmt om hjärtat är den otroligt varma applåd jag fick av mina medarbetare tidigare i dag när de fick veta att jag skulle bli ny MP. Det är ett otroligt fint minne som jag kommer bära med mig länge.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.