Realtid

"Nya bonusregler – konsulternas Mecka"

Helene Rothstein
Uppdaterad: 10 mars 2010Publicerad: 10 mars 2010

Samtidigt som advokat Fred Wennerholm är imponerad över hur snabbt nya bonusregler arbetats fram så är mycket oklart. Därför går vi mot konsulternas Mecka, menar Wennerholm.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Myndighetssidan har kastat sig in i ett ämne som typiskt sett är en ägarfråga, säger Fred Wennerholm angående finansmarknadens nya bonusregler som började gälla den 1 januari i år.

Han är delägare på advokatfirman Setterwalls och presenterar sin syn på finansmarknadens nya bonusregler under ett seminarium som firman anordnar i dag.

Anmäl dig till Realtid.se Nyhetsbrev Juridik.

Wennerholm konstaterar att de nya reglerna härstammar ur en gängse uppfattning om att finanskrisen till stor del berodde på kortsiktigt risktagande där jakten på bonus gick före ett mer förnuftigt, långsiktigt ansvarstänkande.

För snart ett år sedan, i april 2009, kom EU-kommissionen med rekommendationer för finansmarknadens bonusar. Regleringens mål är att stävja den relativt nyidentifierade risken med kortsiktigt risktagande och Sverige är bland de första länderna i EU som nu infört bonusreglering.

Det har gått fort och en rad oklarheter finns i de nya reglerna. Oklarheter kommer att innebära civilrättsliga följder inom banksektorn, menar Wennerholm. Bland annat eftersom definitionen av risktagande är luddigt.

– I vissa länder har man gjort det relativt lätt för sig och menar att risktagande är de med höga bonusar.

Men enligt de nya reglerna i Sverige anses en anställd som kan påverka företagets utgång vara en risktagare. I Sverige ska 60 procent av bonusen utbetalas efter en riskbedömning gjorts som baseras på de senaste tre åren.

ANNONS

– Det kommer att bli knepigt att göra en individuell riskjustering efter tre år och sedan komma fram till hur mycket som är rimligt att betala ut till vederbörande.

– Man kan vänta sig ett konsulternas Mecka eftersom förändrade regler tenderar att generera en stor innovationsförmåga och fantasi inom finansiella institutioner.

Fred Wennerholm tror inte nödvändigtvis att en längre tids bearbetning av nya bonuslagar nödvändigtvis skulle ha lett till bättre resultat. Däremot skulle nog en del formuleringar kunna ha arbetats om, för att minska utrymme för tolkningar som till exempel ”ett fast tillfälligt lönetillägg” kan göra.

Wennerholm anser att de nya bonusreglerna är ambitiösa. Att Sverige är bland de första med att utforma nya bonusregler är positivt ur en synvinkel.

– Fördelen i Sverige är att branschen får veta vad som gäller i tid. Nackdelen kan bli att våra regler särskiljer sig stort från resten av EU-länderna.

Samtidigt, påpekar Wennerholm, har röster i Europa höjts om att införa ännu strängare bonusregler än de som Sverige har arbetat fram. Frankrikes president Nicolas Sarkozy vill till exempel införa ett bonustak.

Om tre år, vid årsskiftet 2013 – 2014 kommer finansmarknaden för första gången att gå igenom de nya bonusreglerna. Då ska bolagen vara klara med bedömningen kring hur bonusarna på bolagen ska betalas ut till de anställda. Olika intressegrupper kommer att ha sin agenda.

– Bankerna har ett visst intresse av att få behålla sin ersättningsstrategi för att attrahera personal. Den privatanställda kommer att ha åsikter om hur den treåriga riskbedömningen faller ut, då den kanske inte överensstämmer med hans eller hennes uppfattning.

ANNONS

Att Sverige så snabbt fått till nya lagar i bonusfrågan beror på att finansbranschen varit initiativlös.

– Man har inte presenterat några egna lösningar. Det beror på att branschen har olika uppfattningar, de har haft svårt att komma överens.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Helene Rothstein
Helene Rothstein
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]