Erik Fahlgren tar över efter Claes Langenius. Han berättar om kulturen på byrån och sin yttersta uppgift som MP men också temperaturen inom sitt specialistområde M&A.
Ny MP på Hammarskiöld & Co
Mest läst i kategorin
Erik Fahlgren blir ny Managing Partner för Hammarskiöld & Co och tar därmed över rollen efter Claes Langenius som haft den i tio år.
–Det känns som ett jätteroligt steg och vara med och driva den här organisationen samt sätta min prägel på ledarskapet. Men som det är i alla dessa partnersskap så går en MP inte att jämföra med en vd. Det är ett partnerskap och vi som delägare på Hammarskiöld jobbar extremt tight, säger Erik Fahlgren.
Erik Fahlgren, som framförallt är specialiserad inom privat M&A och arbetar med internationella transaktioner, har arbetat på Hammarskiöld & Co sedan 2001 och blev delägare 2011. Han hade ett kortare avbrott åren 2007 och 2008 då han var på advokatjätten Shearman & Sterlings M&A-avdelning i New York på så kallad secondment.
Erik Fahlgren tar över rollen efter Claes Langenius som nu ska fokusera på klientarbetet främst inom EU- & Konkurrensrätt, Compliance och Immaterialrätt.
– Tio år är väldigt lång tid att vara MP och han har gjort ett jättejobb och samtidigt ägnat massor av tid åt våra klienter, säger Erik Fahlgren.
Han berättar att MP-rollen på Hammarskiöld inte innebär att man kliver av och slutar arbeta mot klienter.
– Man fortsätter jobba med klienter fullt ut också, vilket jag tycker är jätteroligt. Det är för klienterna vi är här. Jag som jobbar inom privat M&A märker att det är bra tryck där nu, det händer mycket och det är mycket att göra.
Det Erik Fahlgren däremot lämnar över till någon annan på byrån är ansvaret för rekryteringar som han tidigare har haft samt studentkontakterna.
Vad blir din yttersta uppgift som MP?
– Det blir att fortsätta utvecklingen av firman. Vi har ett klart fokus och det är där vi är. Vi är en av Sveriges ledande advokatbyråer inom de områdena vi håller på med. Det är en ständigt föränderlig marknad som kräver en massa jobb för att fortsätta att behålla sin position. Det går inte att luta sig tillbaka och säga att här är vi. Marknaden och konkurrensen rör på sig och även vad våra kunder kräver, säger han.
Erik Fahlgren ser inga behov av att göra några förändringar på byrån. Han uppger dock att byrån ständigt jobbar med att utveckla produktutbudet. Nya typer av kompetensområden och fokusområden såsom bland annat compliance har under de senaste åren dykt upp.
– Där har vi en arbetsgrupp med en hög kompetens och som har bra med uppdrag. Det är bara ett exempel på de nya områdena som kommit.
Att känna av marknaden och göra den omvärldsbevakning som krävs för att hänga med ligger dock inte bara på den som har en MP-roll, enligt Erik Fahlgren.
– Det är inte mer mitt ansvar än någon annans på firman. Detta är ett väldigt tight partnersskap. Vi delar på den rollen och har olika ansvarsområden internt och hjälps åt. I MP-rollen ingår ett administrativt arbete inåt och utåt men jag skulle inte säga att jag har ett extra ansvar att sköta produktutvecklingen utan det gör vi gemensamt.
Enligt Erik Fahlgren går det bra för Hammarskiöld nu. Han uppger att de områdena som byrån arbetar med har väldigt mycket att göra.
Under de senaste åren har ett antal mindre nischbyråer slagit upp portarna på den svenska marknaden och konkurrerar bland annat inom M&A, TMT, kommersiella tvister och konkurrens- och upphandlingsjuridik.
Känner ni av nischbyråerna?
– Både ja och nej. Jag tycker att det är hälsosamt att det händer saker. Det återspeglar bara vad klienterna efterfrågar för typ av tjänster. Under de senaste åren har klienterna efterfrågat mer och mer senior advise, de vill ha experter på en gång. Det passar oss rätt bra eftersom vi har jobbat så jämt då vi jobbar med stora ärenden i små fokuserade team. Så som vi upplevt att man bör lämna råd har blivit allt mer efterfrågat bland kunderna och det är väl delvis det som drivit dessa nischbyråer.
Erik Fahlgren, som bland annat varit rådgivare åt MasterCard vid en investering i iZettle samt rågivare åt EQT:s Munksjö vid förvärvet av franska Arjowiggins SAS och tyska Dettingen, beskriver att M&A-marknaden nu tagit en rejäl fart.
– Det vi märker nu är att det är fler utländska aktörer som tittar på förvärv i Sverige än vad det var för några år sedan. Vi ser både en klar ökad tillströmning av amerikanska investerare, både institutionella och finansiella men också från delar av Europa som Tyskland.
Han uppger att valutan är en orsak till det stora intresset. Förväntningarna som den svenska säljaren och den utländska köparen har rörande prisstorleken har nu börja mötas. Han uppger att den lågkonjunktur som varit i USA och många delar av Europa har lett till att det har funnits företag som sålts billigt i delar av världen men att det inte varit så i Sverige. Tidigare har det varit dyrt för utländska investerare att köpa svenska bolag men nu är det inte så, menar han.
– Det som är allra hetast just nu är svenska techbolag speciellt inom fintech, financial technology. Där ligger vi i framkant i världen och det är tydligt att det är så. Klarna är ett tydligt exempel som kommit långt i sin bana. iZettle är också ett bra exempel som är ett svenskt start-upbolag som rönt väldigt stort intresse. Fintech är en tydlig nisch där Sverige ligger väldigt långt fram. Annars är det väldigt stor spridning från tung industrioch fastigheter till teknik start-ups.
Vad är ditt finaste minne från din tid i branschen?
– Det som jag tycker är viktigast är samarbetet, teamarbetet med kollegorna, kompisarna på firman. Man jobbar hårt tillsammans som ett team och uppnår ett mål som man under resans gång känt varit avlägset men man drar och puschar tillsammans så kommer man dit. Den känslan. Jag har många sådana där lagupplevelser, säger Erik Fahlgren.
– Min input som ny MP är att fortsätta att stärka laget och lagkänslan, som är några av de främsta styrkorna i vårt erbjudande.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.