Glöm gummibollen på studs. M.A. Numminen spelar på en annan planhalva.
Numminen gäckar och hickar
Mest läst i kategorin
Fredagstävlingar
Tävlingarna är avslutade och vinnarna meddelas via e-post. Rätt svar längst ned
På onsdag släpps In The loop på dvd i Sverige. Tom Hollander spelar Simon Foster, en brittisk minister som råkar yttra något som kan tolkas som att han är för ett krig i Mellanöstern. Plötsligt befinner Foster sig i en ofrivillig mediacirkus. Filmen är Oscarnominerad för bästa manus baserat på annat material. I andra roller ser vi bland andra Peter Capaldi, James Gandolfini och Gina McKee. Fem ex av dvd:n står på spel.
In The Loop är en spin-off på populär tv-serie. Vad heter den?
1. Trist, herr minister.
X. Javisst, herr minister.
2. Rosenbaddarna.
The Avett Brothers är en av vårens hetaste musikakter. Gruppen från Charlotte, North Carolina har signat till branschgurun Rick Rubins skivetikett American. Tidigare har The Avett Brothers släppt fem album på lilla Ramseur Records. Nya plattan I and love and you serverar en het blandning av country, bluegrass, folk, rock och punk. Vi har fem ex av cd:n att fajtas om.
Rick Rubin etablerade sig som producent på 1980-talet. Vilket av dessa band tillhör inte den skara som fick skjuts av Rick Rubins studiohjälp skivåret 1986?
1. Beastie Boys.
X. Slayer.
2. The Cure.
Två av Dennis Potters klassiska tv-serier har precis landat i fylliga dvd-boxar. Kriminalthrillern Den sjungande detektiven från 1986, med Michael Gambon, Imelda Staunton och David Thewlis, kallas ofta för en av de bästa TV-serier som gjorts. Oscarnominerade Dennis Potter vispade ihop en kriminalstory med självbiografiska trådar, musikallåtar och gammal film noir.
Musikaldramat Pennies from Heaven från 1978 är inte sämre det. Se Bob Hoskins och Cheryl Campbell i en mix av Potters älskade film noir, musikal, komedi och detektivfall. Sammanlagt handlar det om över 14 timmar tv-klassiker på sex dvd-discar, och vi har fem paket med de båda boxarna som ska hem till våra läsare.
2003 kom en amerikansk långfilmsversion av The singing detective. Vem spelar författaren Dan Dark i den filmen?
1. Robert Dawney Jr.
X. Jude Law.
2. Mark Ruffalo.
Sandrew Metronome har precis släppt en matig dvd-box med tre filmer som vunnit Oscar för Bästa utländska film. Florian Henckel von Donnersmarcks film De andras liv som var det vinnande tyska bidraget 2006 ingår, liksom Pedro Almodóvars Allt om min mamma som vann 1999. Och så kanadensaren Denys Arcands drama De barbariska invasionerna, som vann 2003.
Realtid.se har fem ex av boxen att tävla om.
Vilken film vann Oscar för Bästa utländska film 1998?
1. Ingenmansland.
X. Livet är underbart.
2. Crouching tiger, hidden dragon.
Få svenska skivor har fått lika varma recensioner som Nu var det i alla fall så, en färsk samling med Malmögruppen Vit Päls inspelningar. Skivan är sammanställd av Karl-Jonas Winqvist, känd från Blood Music och First Floor Power). Den samlar 21 tidigare outgivna lo-fi-inspelningar – låtar som tidigare har funnits på hemsidor och bloggar. Svensk pop med ovanliga texter och ett eget sound. Fem ex av cd:n står på spel.
Vilken av dessa soloartister var med i gruppen First Floor Power?
1. Jenny Wilson.
X. Ane Brun.
2. Lykke Li.
Martin Scorseses storfilm Shutter Island har nyligen haft biopremiär. Nu kan du vinna Dennis Lehanes bok som filmen bygger på. Realtid.se har fem pocketpaket med Shutter island och två andra bioaktuella romaner, nämligen Cormac McCarthys Vägen och Flickan från ovan av Alice Sebold.
Vad hette Dennis Lehanes bok när den först kom på svenska?
1. Patient 67.
X. Gone, baby, gone.
2. En drink före kriget.
Rätt svar är 1, 2, 1, X, 1 respektive 1.
Fredags-Kangas
M.A. Numminen är i Sverige mest känd som en lätt studentikos spexare, en lite crazy, komisk karaktär. Nu har det bestämts att den bilden ska om inte nedmonteras så åtminstone skakas om lite i kaleidoskopet.
I höst, eller kanske först nästa år, släpper anrika Stockholmsantikvariatet Rönnells en bok på svenska som ska visa den mer experimentella och avantgardistiska sidan hos Numminen. I boken Helsinkiin skriver Numminen om det finska avant gardets framfart under det tidiga 1960-talet.
Mauri Antero Numminen gästade också Rönnells för en avantgardistisk show i torsdags kväll. Och även om den berömda gummibollen studsat all världens väg så kändes den gode herr Numminen igen.
Han stod där på den lilla scenen med ett par trumvispar som han spelade på en bunt telefonkataloger med. Ur munnen skorrade den välkända rösten.
Vi i publiken sippade på en ljummen Karhu och utmanade garnityret med barkhårt finskt rågbröd (inte kan väl Rönnells tro att dylikt utgör ”finska piroger”? Nu får de allt kamma sig och skaffa läsglasögon…) medan Numminen reciterade Wittgenstein och Martin Heidegger till vapendragaren Pietro Hietanens pianospel.
Skratten och fnissen var många, medan vi balanserade Karhuflaskorna bland bokdisplayerna ovan de trånga raderna av bakhyllor. Avantgarde behöver inte betyda svåråtkomligt eller svårt och krångligt.
I Numminens händer känns det fullständigt naturligt.
Sedan finns det förstås en allvarligare underström också. Numminens första LP totalförbjöds att spelas i finsk radio sånär som på ett spår. Han poängterar också vikten av det svenska språket när det gällde för Finland att behålla självständighet och självkänsla gentemot det ryska väldet.
Så, en extreme experimental avantgarde dadaistic makeover kan ju vara på sin plats.
M.A. Numminen har en så skev publik persona i Sverige att ett musikmagasin för inte så länge sedan skrev om hur Ebba Grön och ”Emma Numminen” spelade ihop någonstans ute i de svenska skogarna under namnet ”Emma Grön”…
* * *
Veckans retro är tvivelsutan A Real cool time revisited. Dubbel-cd:n som släpps av Amigo presenterar ett tvärsnitt av svensk garagerock och närbesläktad musik från 1980-talet. Ni vet, The Creeps och all den där musiken som inspirerat senare tiders Hives och Hellacopters.
Allt låter inte hundra procent fräscht såhär 20-25 år senare – en hel del mindre lyckat bruk av det engelska språket till exempel – men mycket låter skränigt, kärnfullt och bra. Det är också en oväntat bred genomgång som inte bara omfattar allt från skånska pionjärerna Problem och Solnas stoltheter The Nomads till mer detaljtrogna och garagekonservativa band som Stomatchmouths och The Wylde Mammoths.
Nej, i urvalet har också skapats utrymme för band i utkanten av garagevågen, som Wilmer X, The Leather Nun, Sator, Union Carbide Productions.
Rockhistoriskt intresserade har chansen att återuppleva en del av de här akterna när det hålls stor gala på Debaser Slussen i Stockholm i kväll. A real cool time is garanteed for all.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.