Samtidigt som Monster Employment Index visar rekordlite platsannonser på nätet meddelar Manpower att den globala arbetsmarknaden har vänt.Och i Sverige ser det hyfsat ut, visar såväl Manpowers svenska undersökningen som den större Rekryteringsbarometern.
Nu vänder det! Eller?
Mest läst i kategorin
Manpower hänvisar till sin ”Arbetsmarknadsbarometer”, en undersökning som genomförts globalt under 45 år. Enligt den svenska delen av den är det byggbranschen och detaljhandeln som visar störst tecken på återhämtning. Geografiskt sett ligger Västra Götalands län i topp, medan Stockholms arbetsgivare sägs ha dämpat förväntningarna.
Hans Makander, informationschef på svenska Manpower, förklarar hur företaget dragit sin slutsats: av 750 svarande har 9 procent uppgett att de kommer att öka sin rekrytering och 6 procent att de ska minska (resten har svarat ”oförändrat”). Det ger vad Manpower kallar en ”sysselsättningstrend” på +3 procent (nio minus sex), vilket är fem procentenheter högre än förra kvartalet – men sex procentenheter lägre än samma tidpunkt förra året.
Då är det ju i själva verket fråga om en försämring?
– Ja, sett till samma tidpunkt förra året, men det är förändringen nu i år som är det intressanta, säger Hans Makander.
Undersökningen genomförs enligt Makander från England, och de som tillfrågas ingår i en för undersökningstillfället specialrekryterad panel. Resultaten är viktade för företagsstorlek, säger han.
I Storbritannien visar undersökningen enligt Manpower UK den första ökningen i finanssektorn sedan Lehman Brothers kollaps för ett år sedan, rapporterar Financial Times.
I Sverige genomförs även sedan 2001 den så kallade ”Rekryteringsbarometern” av analysföretaget Eastbrook Information Lab. Undersökningen genomförs halvårsvis, och den senaste mätningen, genomförd i somras, omfattar runt 2000 rekryteringsansvariga.
Kristian Sundberg på Eastbrook säger till Realtid.se att Rekryteringsbarometern bekräftar Manpowers bild av läget:
– Jo, det ser ljusare ut nu än vid vinterns mätning. Företagens rekryteringsbehov minskar i alla fall inte i samma omfattning som tidigare, vilket tyder på att bättre tider är att vänta.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.