Realtid

Nu skärps kraven på bankerna

administrator
administrator
Uppdaterad: 13 sep. 2010Publicerad: 13 sep. 2010

Efter finanskrisens härjningar flerdubblas nu kapitaltäckningskraven på europeiska banker.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Finansinspektionen tror inte att svenska banker eller boräntor direkt kommer att påverkas av beslutet.

På söndagen enades centralbankschefer och chefer för finansmyndigheterna i 27 länder om en regelbok, kallad Basel III. Den tvingar banker att fondera medel för att möta framtida finanskriser och ställer krav på användningen av vinster.

I dag är kapitaltäckningskravet 2 procent av den riskvägda utlåningen. Men enligt avtalet ska bankernas ”äkta eget kaptital” – aktier och ackumulerade vinster – vara minst 4,5 procent. Utöver det krävs en annan buffert på 2,5 procent. Kapitaltäckningskravet sätts alltså till 7 procent.

– Det är ju en klar förbättring mot dagsläget, säger Martin Andersson, chef för svenska Finansinspektionen.

”God marginal”

Kravet om 4,5 procents ska fasas in den 1 januari 2013-1 januari 2015. De 2,5 andra procenten ska användas för att täcka förluster i finansiell och ekonomisk oro. Men ju närmare buffertens minimikrav banken når, desto hårdare restriktioner läggs också för exempelvis aktieutdelningar och bonusar.

– Effekten kommer att bli att bankerna lägger sig i en god marginal över kraven, för de vill ju undvika en situation där vi talar om för dem vad de ska göra, säger Andersson.

Till detta läggs att bankerna förväntas lägga ytterligare 0-2,5 procent i en så kallad kontracyklisk buffert under tider av stark tillväxt med hög utlåning.

ANNONS

– Det ska göras när man ser tecken på riskuppbyggnad, säger Andersson.

”Viss fördyring”

Svenska bankföreningen har varnat för att svenska bankmodellen med mycket bolån i balansräkningen kan få problem om det införs ett absolut kapitalkrav i form av ett ”hävstångsmått”, framräknat utan klassificering av bankernas utlåning i olika riskklasser.

Andersson säger att han inte delar föreningens åsikter, att svenska banker har god kapitaltäckning och påpekar att ett ”hävstångsmått” möjligen kan bli infört tidigast 2018, med föregående beslut 2017.

Inte heller tror han att Basel III får någon direkt effekt i form av dyrare bolån.

– Det blir en viss fördyring, men å andra sidan får vi ett mycket robustare system.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]