Frankrike och Italien vill finansiera sina budgetunderskott med företagens vinster. Samtidigt varnar analytiker för att höjda skatter kan få en motsatt effekt.
Nu ska företagen betala för Europas underskott
Mest läst i kategorin
Flera länder i Europa har i dag stora budgetunderskott. Extra stöd under pandemin, hjälp till hushållen med ökade energikostnader samt stödet till Ukrainas krig mot Ryssland har grävt djupa hål i ekonomin.
Läs mer: Ramaskri över Frankrikes nya premiärminister: ”Valet är stulet”. Realtid
I balans om två år
Det är framför allt Frankrikes budgetsituation som är i fokus. I sin kamp för en ekonomi i balans har regeringen medgett att den behöver två år på sig för att få sitt underskott inom EU:s gränser.
I veckan godkände Frankrikes president Emmanuel Macron en tillfällig skatt på landets största företag, en ny strategi från hans parti.
”Tillfälliga skattehöjningar ger en omedelbar förstärkning av de offentliga finanserna, men det håller förstås inte i sig, så den här typen av åtgärder gör inte något för att förbättra den finanspolitiska hållbarheten”, konstaterar Jamie Rush, europeisk chefsekonom på Bloomberg.
20 miljarder euro
Den franska regeringen hoppas att nedskärningar i utgifter i kombination med ökade skatteintäkter ska bidra med cirka 60 miljarder euro. Närmare 20 miljarder euro skulle i så fall komma från tillfälliga skattehöjningar som framförallt riktas mot förmögna privatpersoner, stora företag och en ökad grön beskattning.
Det skulle innebära att underskottet under nästa år minskar från dagens 6,1 procent av BNP till 5 procent. Men samtidigt är det en bra bit till EU:s gräns på 3 procent, som inte kommer att nås förrän 2029.
”Genom att skapa osäkerhet kring stabiliteten i skattesystemet minskar incitamenten att investera och därför till en långsiktig ekonomisk och finanspolitisk kostnad”, anser Rush.
Missa inte: Kommer Trump att radikalisera Europa? Realtid
Utförsäljning av aktier
Nära nog samtidigt kommunicerade Italiens finansminister Giancarlo Giorgetti att han kommer att höja skatterna för de företag som gynnats mest under de senaste åren.
Italiens planer kommer sannolikt att visa sig vara lika svåra att genomföra som förra årets förslag att beskatta långivare, vilket utlöste en stor utförsäljning av italienska aktier.
Finansminister Giorgetti har lovat att det misstaget inte ska upprepas.
Läs mer:
Höga underskott i EU-länder. Realtid
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.