Nu går det att bli vinodlare på distans. På hemdatorn följer du skötseln av dina plantor.
Nu kan du bli vinodlare på distans
Mest läst i kategorin
FRANKRIKE Och vid säsongens slut kan du fylla på vinförrådet med egenhändigt odlad Champagne eller Bordeaux. Det här konceptet utvecklas för närvarande i Frankrike.
– Jo. Precis som många andra gick jag omkring och drömde om att skaffa mig en liten bit av en vingård. Men det är ju administrativt krångligt att köpa vinodlarmark. Så även om jag har jobbat för många odlare har jag själv aldrig varit jordägare, säger oenologen, alltså vinexperten, Stéphane Queralt.
För tre år sedan fick han en idé om hur man skulle skapa ett slags mellanting. Tillsammans med två vänner och en grupp vinodlare började han saluföra vinplantor via webben.
De drog igång mesvignes.com.
Konceptet är relativt enkelt. Man köper ett paket som innehåller ett dussin vinplantor men också kurser om vinframställning. Priset varierar beroende på var vinplantorna står och nivån på utbildningen. För 1.800 kronor blir man till exempel ägare till tolv vinplantor utanför ett slott i Roussillon i sydvästra Frankrike. Däremot är det betydligt dyrare att bli sin egen i Champagnedistriktet. I webbodlarpaketet ingår också ett eller flera besök i odlingen.
Då får man lära sig sådant som att beskära, binda upp plantorna och att blanda till sitt eget vin av olika druvsorter. Under resten av säsongen kan man följa sina vinplantor via Internet. Och i slutet av cykeln får man givetvis också sin del av skörden. Det betyder några lådor innehållande flaskor med specialtillverkade etiketter, till exempel Cuvé Svensson tillverkat på Château l’Enclos i Bordeaux-distriktet.
– Ja, egentligen handlar det ju om att man blir symbolisk ägare till en bit vinodling under en begränsad tid, säger Emmanuelle Garralon, som ansvarar för marknadsföringen hos mesvignes.com.
Hon berättar att man nu är uppe i 800 webbodlare, men tror att siffran kommer att ha mer än fördubblats under 2008. I början av nästa år börjar man också rikta sig mot en utländsk publik, genom att erbjuda engelskspråkiga kurser.
Antalet vinodlare växer också. På sikt hoppas det lilla företaget även kunna inkludera vingårdar i Spanien och Italien.
– Det finns en ny generation av vinodlare, som vill använda den nya tekniken för att sprida kunskaper om traditionell vinframställning. Vi samarbetar med mellanstora gårdar, som försöker hålla stånd mot en industriell produktion och som värnar om miljön.
Emmanuelle Garralon säger också att det här på sikt kan vara ett sätt för europeiska vinodlare att stå emot den allt hårdare konkurrensen från de nya vinodlarländerna i andra världsdelar.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.