Realtid

Norrlywood räknar med guldbaggar

administrator
administrator
Uppdaterad: 11 jan. 2005Publicerad: 11 jan. 2005

Filmpool Nord, det offentligt ägda filmbolaget i Norrbotten, har chans på hela tio guldbaggar i år. Och framtiden kan ge mer. Bolagets vd Per-Erik Svensson planerar en budgetökning på 30 procent för 2006 och hoppas på en Oscarsstatyett för "Så som i himmelen" med Frida Hallgren.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Vi gör ju mer och mer film och det är kul att våra framgångar syns på det sättet också, säger Per-Erik Svensson som var en av initiativtagarna till Filmpool Nord.

Sedan starten 1992 har bolaget producerat närmare 30 långfilmer – däribland Jägarna, Så som i himmelen och Vingar av glas – och ett stort antal kort- och dokumentärfilmer. I dag görs över fyra långfilmer per år och Per-Erik Svensson planerar att öka antalet till 7–8 långfilmer per år samt ett större antal tv-serier. För 2005 är planerna för första halvåret färdiga.

– I dag började exempelvis de fortsatta inspelningarna av tv-serien Möbelhandlarens dotter i regi av John Olsson. Och sedan börjar inspelningarna av en tv-thriller för SVT som spelas in vid Kebnekaise, säger Per-Erik Svensson.

Under våren spelas Sveriges första vampyrfilm in i samarbete med Solid Entertainment och i regi av Anders Banke. Därefter gör Rafael Edholm regidebut med Babas bilar som är en samproduktion mellan Filmpool Nord och Nordisk film.

För att kunna producera fler filmer krävs också en större budget. Pengarna kommer från ägarna, det vill säga samtliga kommuner och landsting i Norrbotten, samt från staten och till en början även från EU-pengar. För 2005 är Filmpool Nord:s budget på 27 miljoner kronor men redan nästa år räknar Per-Erik Svensson med en budgetökning på nära 30 procent.

– Den eventuella vinsten bolaget redovisar satsas i nya projekt och vi jobbar även mycket med utveckling och utbildning av bland annat unga filmare, säger Per-Erik Svensson.

Enligt en undersökning gjord av Luleå Tekniska Universitet har de filmer som spelats in i Luleå totalt dragit in en halv miljard kronor till Norrbotten.

– Filmpool Nord har skapat en helt ny bransch. När vi började fanns det sex företag som arbetade med film och tv här. I dag är antalet hela 60. Det handlar om både produktionsbolag och teknik- och efterbearbetningsbolag.

ANNONS

Trots framgångarna är dock Trollhättan och Trollywood ännu mest känt.

– De har dubbelt så stor budget som vi och finns i ett område med stark infrastruktur, många människor och företag samt närhet till SVT Drama i Göteborg. Vi börjar på en lägre nivå, det är mer pionjärarbete här. Men vi ser inte Film i Väst som någon konkurrent utan samarbetar hellre, säger Per-Erik Svensson.

Inför Guldbaggegalan är Så som i himmelen nominerad i åtta kategorier men Filmpool Nord är även representerat genom två kortfilmsnomineringar.

– Jag tror vi tar hem fem baggar och sedan blir vi Oscars-nominerade, säger Per-Erik Svensson.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]