Realtid

Nordnet: ”IPO:er i övriga Europa ett intressant spår”

Mika Baumeister via Unsplash
Foto: Mika Baumeister via Unsplash
Realtid.se
Uppdaterad: 10 mars 2021Publicerad: 10 mars 2021

Svenska investerares intresse för utländska börsnoterade bolag ökar men regulatoriska krav gör det svårt än idag att erbjuda aktier i IPO-aktuella bolag. Nordnet ser i den verksamheten som en möjlighet för framtiden. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I veckan började Freedom24, Freedom Finances tradingsplattform, marknadsföra sydkoreanska Coupangs IPO på New York-börsen till svenska icke-professionella investerare. Minimibeloppet för att delta har lagts på 2 000 dollar. Freedom Finance har sedan 2012 gjort 170 IPO:er tillgängliga för kunder i Europa. Möjligheten att teckna sig i utländska IPO:er har Freedom24 sedan tidigare erbjudit svenska investerare men bolaget har inte aktivt marknadsfört tjänsten i landet, säger Linnea Karlsson, presskontakt i Sverige för Freedom Finance Europe, till Realtid.

– Freedom Finance har över 150 000 kunder och totalt har 170 IPO:er gjorts tillgängliga sedan 2012. Man har inte specifikt marknadsfört sig mot Sverige tidigare men tjänsten har alltså varit öppen för hela EU. Företaget vill demokratisera investerarmöjligheterna, säger Linnea Karlsson.

Grundat 2008, Freedom Finance Europe är verksamt i hela EU, USA och i fem asiatiska länder. Totalt har bolaget 2 000 anställda på 79 kontor i sju länder. Freedom24 anser att den efterfrågan för utländska IPO:er är “väldigt stor”.

Avanza: Var tredje aktieägande kund har hittat till utlandet, men kapitalet hvudsaklingen kvar i Sverige

Efterfrågan på utländska aktier bland svenska privata investerare har ökat senaste åren i samband med att bland annat mer information blivit allmänt tillgänglig. Men kostnads- och svårighetströskeln för anpassningen av utländska prospektkraven, i synnerhet USA:s, till svenska prospektkraven är fortfarande för hög för att det ska löna sig att erbjuda en sådan tjänst. Av den anledning är det nog få amerikanska bolag som går över ån efter vatten och anpassar sina prospekt till våra krav, säger Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza.

– Det finns ett jättestort intresse för utländska aktier, inte minst för techbolag. Cirka 10 procent av våra kunders totala sparkapital är investerat i utländska aktier samtidigt som var tredje aktieägande kund hittat till utlandet. Men tittar man på nyköpen så är andelen ännu högre och fortsätter att öka. Dynamiken håller på att förändras i samband med att tillgång till informationen är global, säger han. 

Han fortsätter:

– För IPO:er är det mer komplext. Teoretiskt sett kan man erbjuda möjligheten men de prospektkrav vi följer är inte i linje med de krav som gäller i USA. Inte heller i Europa även om det är mer harmoniserat. Sedan så finns det andra roadblocks, i synnerhet minimibeloppet man måste ha för att kunna delta i en IPO i USA. Inte sällan behöver du vara en mycket förmögen privatperson om du ska ha tillgång till primärmarknaden, den syn vi har på småspararna i Sverige är rätt unik, säger Nicklas Andersson.

ANNONS

Nordnet: Många europeiska transaktioner intressanta för de nordiska privatspararna att vara med på

Nordnet erbjuder för sin del möjlighet att delta i börsnoteringar i Norden, det vill säga på marknader där banken bedriver verksamhet. Men IPO:er i övriga Europa kan även de bli aktuella i framtiden.

Erbjuder ni era kunder möjligheten att teckna aktier i utländska IPO:er idag?
– Ja, det kan dom i vissa fall. Om ett bolag på en marknad vi har verksamhet – alltså Sverige, Norge, Danmark och Finland – genomför en IPO så kan kunder från våra övriga marknader teckna aktier i erbjudandet under förutsättning att prospektet är registrerat där, säger Johan Tidestad, kommunikationschef för Nordnet.

Nyligen kunde exempelvis privatsparare i både Finland, Norge och Sverige teckna sig för aktier i svenska båttillverkaren Nimbus IPO, fortsätter han. 

– Ett annat exempel är spelbolaget Thunderful, där vi kunde erbjuda privatsparare i hela Norden att delta. 

Nordnet ser ett stort intresse för den här verksamheten. 

– Under 2020 gjorde vi 15 gränsöverskridande transaktioner i bemärkelsen att erbjudandet riktades till allmänheten i mer än ett land, där vi hade intresse att teckna aktier från cirka 75 000 kunder. Vi förväntar oss ett ännu större antal transaktioner och ett fortsatt starkt intresse från spararna under 2021, säger Johan Tidestad.

Hur ser det ut med IPO:er i USA eller övriga Europa?
– IPO:er i övriga Europa har vi inte erbjudit ännu, men det är ett intressant spår som vi ser är möjligt att kunna utöka vår verksamhet inom i framtiden. Det finns naturligtvis många europeiska transaktioner som skulle vara intressanta för de nordiska privatspararna att vara med på, och i och med de harmoniserade reglerna för bland annat prospekt är detta i stort sett inte mer komplicerat ur ett legalt perspektiv än att erbjuda kunder teckna aktier i nordiska emissioner.

ANNONS

Han fortsätter:

– Beträffande IPO:er från amerikanska bolag är vår bedömning att vi i det läget ställs inför helt andra och mer komplicerade regulatoriska förutsättningar. Det är ingenting vi har på agendan i dagsläget.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Realtid.se
Realtid.se
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]