Realtid

Nordic Capital prisbelönas för Bamboras utveckling

Bamboras vd Johan Tjärnberg tillsammans med Fredrik Näslund, partner på Nordic Capital och ansvarig för ägarteamet bakom betalbolagets utveckling.
admin
admin
Uppdaterad: 02 okt. 2018Publicerad: 02 okt. 2018

Nordic Capital prisbelönas för utvecklingen och omvandlingen av betalbolaget Bambora. Utmärkelsen Operational Excellence delas ut av den brittiska tidskriften Private Equity International.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bambora har på tre år gått från 50 anställda till 700 anställda, en utveckling och tillväxt som nu prisbelönat riskkapitalbolaget.

När svenska Nordic Capital sålde det globala betalbolaget till franska Ingenico för 1,5 miljarder euro, motsvarande drygt 14 miljarder kronor, sommaren 2017 lär Nordic Capital enligt Financial Times ha tjänat fem gånger pengarna på investeringen.

Utmärkelsen Operational Excellence för Bambora delas ut i kategorin stora bolag

– Jag är stolt. Det är ett litet bevis för att Nordic Capital skapat värde för bolaget, de anställda och investerarna. Och det är andra gången mitt team får priset, säger Fredrik Näslund, partner på Nordic Capital, till Realtid.se

Tidigare har hans team vunnit priset för utvecklingen av Permobil år 2013.

Den som betalat sin taxi med kontokort i Stockholm har kanske noterat att kortterminalen heter Bambora och att det finns en konstig liten giraff med zebraränder på den.

Under ägarskapet hos Fredrik Näslund och hans fintech-team med 15 personer har Bambora växt till Sveriges största bolag på kortinlösen och globala betalningslösningar för framförallt medelstora bolag.

Det började med att Euroline köptes från SEB:s betaldivision. Då var det en liten betalningsmotor som SEB valde att sälja.

ANNONS

– Bolagets omsättning krympte. Men Nordic Capital investerade i nya produkter, ny säljorganisation och ny personal. Bolaget gick från 50 kunder i månaden till 3 000 kunder. Vi minskade on-boarding – tiden från det att en kund köpt sin terminal till dess att kunden kan använda den – från tre veckor till 24 timmar. När fonden sålde Bambora växte det med 30 procent organiskt, säger Fredrik Näslund, partner på Nordic Capitals rådgivningsbolag, och med en civilingenjörsexamen i teknisk fysik från Chalmers i Göteborg i bagaget.

Bambora skapades genom att bland annat köpta till tekniken till betalmotorn och sedan utveckla bolaget vidare genom både tilläggsinvesteringar samt egen utveckling och organisk tillväxt.

– Kunden skulle få ett helhetserbjudande så att han inte behövde andra leverantörer. 

Nordic Capital investerade en halv miljard kronor för att integrera alla delar. Det är samma transaktionsmotor för fysisk handel och för betalning online eller via mobilen.
 
Affären och resan med Bambora är inte första gången som Nordic Capital ger sig in i betalbranschen.

Riskkapitalbolaget har ett särskilt team för technology & payments och har gjort flera investeringar inom fintech. De äger Trustly och sålde tidigare mjukvaruleverantören Point. 

Huvudkontoret för Bambora med 200 anställda och vd Johan Tjärnberg finns kvar i Sverige. Konkurrenter till Bambora är danska Nets; Swedbank som nyligen köpte Payex; nederländska Adyen och World Pay.

Utmärkelsen är fjärde gången som Nordic Capital vinner priset som delas ut av Private Equity International. 2015 prisbelönades de för Thule, 2013 för Permobil och  2012 för Nycomed.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]