Realtid

Nordea rekommenderar egna aktien

administrator
administrator
Uppdaterad: 08 juli 2010Publicerad: 08 juli 2010

Privatpersoner som är aktiekunder hos Nordea rekommenderas ha 7 procent av sin långsiktiga aktieportfölj i Nordea-aktier, medan aktier i Swedbank, Handelsbanken och SEB sågas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Klicka här för att gratis få Realtid.se:s nyhetsbrev Finans och försäkring varje vecka via e-post.

Realtid.se skrev nyligen om att Hagströmer/Qviberg-kontrollerade aktiemäklarfirmorna HQ och Avanza glatt rekommenderar sina kunder köp av varandras aktier, och även aktien i sin huvudägare Öresund som kontrolleras av Sven Hagströmer och Mats Qviberg.

Och nu i början av juli framkom att Nordea rekommenderar sina kunder att köpa Nordea-aktier.

Aktien fanns då med i den ”modellportfölj” av aktier som Nordea föreslår åt kunderna.

Modellportföljen anges i Nordeas publikation ”aktiemarknadsnytt” som skickas ut till kunderna.

En särskild avsikt hos Nordea med modellportföljen är att den ska utgöra råd åt de privatkunder som vill ha mer långsiktiga innehav och inte handla så mycket korta affärer.

För kunder som vill göra korta affärer finns en annan lista.

Den modellportfölj som Nordea rekommenderar i de senaste utgåvorna av aktiemarknadsnytt, består till 7 procent av Nordea-aktier.

ANNONS

Och det visar sig att innehavet i Nordea har varit med i modellportföljen ända sedan november 2000.

I ett av de senaste numrena av aktiemarknadsnytt, var Nordea det enskilt största innehavet förutom ett tio-procentigt innehav i H&M.

H&M hade då funnits med i portföljen sedan september 2002.

Annars var det ingen annan aktie som varit med längre än maj 2008.

Av de 23 aktierna som portföljen består av är det alltså bara två som varit med längre än dryga två år, varav Nordea är den ena.

Ericsson och Astrazeneca är de två papper som varit med sedan 2008.

Inom bank har Nordea även rekommenderat köp av Swedbank sedan november 2009, men där råds Nordea-kunderna att inte ha mer än ett fem-procentigt innehav.

Och i dagarna har det kommit ett nytt aktiemarknadsnytt, där Nordea drog ner innehavet i Swedbank i modellportföljen på grund av problemen för banksektorn.

ANNONS

För Nordea-aktien rekommenderas kunderna dock behålla ett innehav på 7 procent av modellportföljen.

En fråga är varför Nordea just rekommenderar köp Nordea-aktier och inte SHB eller SEB.

Och hur kommer det sig att det är den aktie som man haft i portföljen längst?

Undantaget H&M så är Nordea den enda aktien som Nordea haft kvar i modellportföljen under finanskrisen.

Ansvariga för Nordeas modellportfölj är aktiestrategerna Magnus Dagel, Mattias O. Eriksson samt Jonas Olavi med hjälp av den assisterade strategen Henrik Kjell.

Realtid.se får tag på Dagel.

– Du ska egentligen tala med Jonas Olavi, men han är på semester nu, säger Dagel.

Olavi är aktieanalyschef åt privatkunder hos Nordea.

ANNONS

– Nordea-aktien har väl följt med sedan Lars Drougges tid som aktieanalyschef här, säger Dagel.

Drougge slutade
för två månader sedan och har nu börjat på SEB.

– Vi gillar ju Nordea-aktien, säger Dagel.

– Och den har utvecklat sig väldigt bra också.

– Det är så vi ser på det.

Dock blev det så att när Nordea bad sina aktieägare om kapitaltillskott under finanskrisen, så beordrades att Nordea-aktien inte fick röras i modellportföljen.

– Då fick vi inte röra den, säger Dagel.

– Det hade väl med några compliance-regler att göra.

ANNONS

Hade ni velat ta bort Nordea-aktien ur modellportföljen annars om ni hade fått det då?

– Jag tror inte det.

– Nordeas aktiekurs var väldigt nedtryckt då.

Olavi hör av sig i efterhand via följande mejl:

”Nordea Equity Advice som är den enhet inom Nordea som ansvarar för rekommendationer av enskilda aktier till bankens privatkunder.

Våra rekommendationer yttrar sig dels i en långsiktig modellportfölj (tidshorisont 6-12 månader) och dels i en kortsiktigare absolutavkastande rekommendationslista (tidsperspektiv 1-6 månader).

Vi grundar vår analys på en kombination av fundamental och teknisk analys och tar även del av bolagsanalys som bland annat Nordea Markets producerar.

Våra råd syftar till att erbjuda kunder inom Private Banking och Nordic Banking ett bra underlag för eget beslutsfattande rörande placeringar i enskilda aktier, certifikat, warrants och derivat.

ANNONS

Vår modellportfölj innehåller 20-25 enskilda aktier grupperade enligt den internationellt vedertagna GICS-sektorsindelningen (10 sektorer).

Våra råd är naturligtvis helt oberoende av bankens övriga verksamhet, annars skulle kunderna inte se oss som en oberoende rådgivare.

Vi har förvisso haft Nordeaaktien i modellportföljen länge, men vi är helt fria att välja vilka aktier, även banker, som skall ingå eller inte.

Sedan rekommandationstillfället i Nordeaaktien är det Handelsbanken och Nordea som gått bäst och är på plus, medan Swedbank och SEB har släpa efter och faktiskt står på minus.

Då bankerna tillsammans väger cirka 15,8% av index och Nordea väger 7,5% är det indexmässigt riskabelt att inte ha en uppfattning om bankerna i allmänhet eller Nordea i synnerhet.

Även om vi väljer de aktier vi anser är bäst på egna meriter sneglar vi naturligtvis på indexvikter för att inte ta för stor risk relativt SAX Returnindex, som vi har som jämförelseindex.

Vi har valt att ha med Nordea på bankens egna meriter, det vill säga vi har hittills ansett att bankens förutsättningar har sett bättre ut än de övriga tre bankernas och har följdaktligen bedömt att kurspotentialen varit större.

Vi är dock aktiva i våra val och har alternerat mellan bankerna, även om Nordeaaktien varit med länge.

ANNONS

Vi ser inget kontroversiellt i att rekommendera Nordeaaktien, eller att för den delen sälja eller undervikta aktien.

Vårt mandat är att försöka finna den bästa sammansättningen av aktier för våra kunder, något vi lyckats väl med historiskt.

Förutom att vi slagit vårt jämförelseindex så har vi lyckats med att göra detta till en lägre risk än att investera direkt i index.

Bakgrunden till att vi nyligen minskat vikten i Swedbankaktien har vi tydligt redogört för i publikationen Aktiemarknadsnytt som du hänvisar till.

I korthet beror nedviktningen på att vi tror att bankerna kan komma att utvecklas sämre än index innan de nya kapitaltäckningsreglerna beslutats.

Dessa ännu något oklara regler riskerar att hämma kursutvecklingen enligt vår bedömning och då väljer vi att vikta ned i banksektorn, samtidigt som vi faktiskt ökar i Finans genom att addera investmentbolaget Kinnevik.

Vi har på bankernas egna meriter och våra förväntningar om aktiernas kurspotential valt att vikta ned just Swedbank i stället för Nordea, som vi bedömt står starkare och vars kurspotential därmed borde vara högre.

Vi kunde naturligtvis valt att inte ha med Nordeaaktien alls, Nordea Markets bevakar t ex bolaget men lämnar ingen rekommendation, men då måste jämförelseindexet också ändras, något som vi inte ser som särskilt relevant.

ANNONS

Vi kan således bara redogöra för vilka bevekelsegrunder som vi baserar våra aktieval på.

Även om jag förstår att din fråga rörande Nordearekommendationen kan uppkomma så hoppas jag att min redogörelse besvarar några av dina funderingar.

Vänligen

Jonas Olavi

Head Equity Advice Sweden”

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]