Finansinspektionen ratar Nordeas och Handelsbankens arbete med att motverka penningtvätt. Nu tvingas storbankerna betala 50 miljoner respektive 35 miljoner kronor i böter.
Nordea och SHB tvingas betala mångmiljonböter
Mest läst i kategorin
Finansinspektionen anser att både Nordea och Handelsbanken inte följt penningtvättreglerna under flera år och ger därför bankerna en varsin varning samt böter om 50 miljoner respektive 35 miljoner kronor, enligt två separata pressmeddelanden.
FI skriver att Nordea haft stora brister i sitt arbete med att motverka penningtvätt, vilket inneburit att ”den som velat tvätta pengar eller finansiera terrorism med stor sannolikhet har kunnat göra det utan att Nordea haft möjlighet att upptäcka det”.
Nordea döms därför till den högsta möjliga straffavgiften på 50 miljoner kronor, enligt FI.
FI skriver vidare att Nordea inte har följt penningtvättsreglerna på flera år och att banken inte har bedömt riskerna hos olika kundgrupper och i vissa fall inte vetat om att de har högriskkunder överhuvudtaget.
”Nordea har därmed inte satt in den typen av extra kontroller av dessa kunder eller deras transaktioner som reglerna kräver. Banken har samtidigt inte gjort några grundläggande kontroller av de här kunderna eller följt upp informationen överhuvudtaget. Bankens automatiska system för att kontrollera transaktioner har dessutom varit extremt undermåligt”.
FI noterar att Nordea så sent som 2013 fick en anmärkning och en hög straffavgift för att ha brutit mot penningtvättsreglerna och EU:s sanktionsförordningar. Enligt FI gällde det beslutet andra brister än de som nu uppmärksammats.
”Men bekräftar ändå bilden av en bank som har haft problem med att följa penningtvättsregelverket”.
Nordea skriver under måndagsmorgonen ett svar till FI:s beslut.
”Nordea respekterar Finansinspektionens beslut och inser att det har funnits brister i bankens efterlevnad av penningtvättsregelverket. Nordea har sedan undersökningen inleddes för två år sedan agerat kraftfullt och implementerat en ambitiös åtgärdsplan för att säkerställa en tillfredsställande nivå på styrning, riskhantering och kontroll”.
– Vi tar mycket allvarligt på kritiken. Vi medger att vi inledningsvis underskattade komplexiteten i regelverket och resursbehovet för att fullt ut uppfylla kraven på området. Vi har emellertid vidtagit betydande åtgärder sedan 2013. Nyligen underströk vi dessa frågors strategiska vikt genom att utse chefen för Group Compliance till medlem av koncernledningen. Vi kommer fortsätta att öka resurserna och vidta åtgärder för att säkerställa att vi uppfyller dessa viktiga krav, säger koncernchef Christian Clausen.
Även Handelsbanken straffas för att inte följa penningtvättsreglerna då banken inte gjort riskbedömningar av alla sina kunder eller hämtat in tillräckligt med information om kunderna och deras affärsrelationer. FI uppger samtidigt att bankens system för att granska transaktioner varit bristfällig.
Handelsbanken får en anmärkning och ska betala 35 miljoner kronor i straffavgift.
Genom att Handelsbanken inte har bedömt risken hos alla sina kunder har banken inte vetat om vilka kunder som utsätter banken för högre risk än andra, skriver FI. Handelsbanken har därmed inte satt in den typen av extra kontroller av kunderna eller deras transaktioner som reglerna kräver.
FI uppger också att banken samtidigt inte har gjort tillräckligt med grundläggande kontroller av kunderna och deras affärsförhållanden.
”Till exempel saknas det information om hur kunderna vill använda bankens tjänster och produkter i nästan alla fall som FI har granskat. Handelsbanken har inte heller följt upp och uppdaterat informationen om kunderna och deras automatiska system för att granska transaktioner har dessutom varit bristfälligt”.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.