Svenska staten försämrar storbankernas finansieringsvillkor med utspelen om hårdare krav för svenska banker.
Nordea-chefen kritiserar egna ägaren
Mest läst i kategorin
Nordea-chefen Christian Clausen riktar kritik mot ministrarna Anders Borg och Peter Norman samt Finansinspektionen i en intervju i Bankföreningens senaste nyhetsbrev.
Anledningen är Sveriges planer på att lokala banker måste följa tuffare kapitaltäckningskrav än övriga banker i EU i framtiden.
– Det har ett antal gånger kommit uttalanden från officiellt håll i Sverige som skapat en viss osäkerhet i utlandet. Det märks direkt på upplåningmarknaden. När dessa uttalanden kommer, då stiger fundingkostnaden för bankerna plötsligt. Mitt intryck är att det finns en viss förvåning utanför Sveriges gränser inför myndigheternas position i denna fråga – balanserna i Sverige är ju redan starka! säger Christian Clausen i intervjun och riktar därmed udden mot en av Nordeas storägare.
Han ser en stor risk i att utländska banker, som har lägre kapitaltäckningskrav, får konkurrensfördelar när de gör affärer på den svenska marknaden.
– Det skulle innebära att internationella banker tar över finansieringen av svenskt näringsliv. Att amerikanska banker träder in på den svenska marknaden är ett tänkbart scenario, särskilt om deras kapitaltäckningskrav bara sätts till runt 7 procent. Eftersom dessa banker inte står under svensk tillsyn, så får naturligtvis svenska myndigheter mindre kontroll nästa gång det blir en kris, säger Christian Clausen.
Som ordförande i både Svenska Bankföreningen och den europeiska bankföreningen följer Clausen frågor som rör Basel III och regelverket CRD IV på nära håll.
Största hotet ser han i förslaget kring det som kallas Net Stable Funding Ratio, vilket skulle tvinga bankerna att minska andelen kortsiktig finansiering. Idag är gapet stort mellan bankernas långfristiga utlåning och den löpande finansieringen.
– Gapet går inte att stänga, var skulle den inlåningen komma ifrån? Det är en strukturell fråga för politikerna att hantera.
Han oroas också över de krav som förs fram på kraftigt höjda kapitaltäckningsnivåer. En nivå på omkring 10 procent är rimligt enligt Christian Clausen men i debatten vill många gå längre än så.
– Skillnaden mellan 10 och 15 procent är gigantisk. Det kräver 50 procent högre överskott att driva bank med 15 procents kapitaltäckning än det gör med ett krav på 10 procent. Med de kraven för alla banker, så påverkas hela samhällsekonomin.
– Vi kommer att bli bedömda på om vi gjorde det rätta. Blir reglerna felaktigt utformade och implementerade så blir Europa ett lågtillväxtområde i många år framöver. Gör vi rätt så har vi åstadkommit något exceptionellt. Då har vi skapat ett läge då bubblor kan uppstå och lösas upp utan att hela ekonomin drabbas, säger Christian Clausen i nyhetsbrevet.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.