France Télécom kan vara nära att köpa statens aktier i Telia Sonera. Men branschkunniga pekar istället ut två andra europeiska operatörer som bättre och gynnsammare köpare.
Nej — sälj inte Telia till fransoserna
Mest läst i kategorin
Blir det France Téléocom , det forna franska ”Televerket” där franska staten är delägare, så uppstår nya frågetecken kring Telia Soneras framtid. Det befarar flera källor som it-tidningen Computer Sweden talat med.
– France Téléocom är ingen kvalitetsoperatör. Om framtiden är oviss är historien den bästa ledstången och vad man kan konstatera utifrån den är att France Téléocom gett betydligt sämre avkastning åt sina aktieägare än vad Teliasonera gjort, säger Magnus Angenfelt, vd på hedgefonden Manticore som bevakat den svenska telekommarknad i mer än 20 år, till CS.
France Telecom har haft en sämre utveckling på börsen sedan 2003 än Telia Sonera och norska Telenor och holländska KPN.
Enligt CS så vore Telenor eller KPN bättre ägare till Telia.
Och medan Telia Sonera blickat österut har France Téléocom mest fokus på hemmamarknaden. Och Orange och Avena som den franska telejätten köpt upp har tappat marknadsandelar efter att France Telecom tog över.
– Jag tycker att Telia Sonera är ett intressantare företag än France Téléocom , det har en bättre marknadsmix, med en större andel av vinsten från tillväxtmarknader. De mogna marknaderna som Sverige och Frankrike växer ju inte, men France Téléocom har en större inhemsk andel. Där har Telia Sonera en annan profil, vilket ska reflekteras i ett pris dem emellan, säger Sven Sköld, telekomanalytiker på Swedbank, till CS.
Ett ytterligare scenario vid en fransk affär är att Telia försvinner som motor i svensk telekom befarar Sven Sköld.
– Det finns inga betydande, trovärdiga synergier och därmed inga kostnadsbesparingar att göra på en sådan affär. Dessutom tror jag det är negativt för den svenska it- och telekomindustrin, eftersom vissa delar kan förläggas till Frankrike, säger Sven Sköld.
Telia Sonera har ett börsvärde på 238 miljarder kronor Svenska staten äger 37 procent av aktierna, aktier värda 88 miljarder kronor.
Skulle däremot Telenor dyka upp som köpare väntar en konkurrensprövning på grund av den starka ställning bolaget skulle få på den nordiska marknaden.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.