Realtid

Nedgången fullbordas 2009

administrator
administrator
Uppdaterad: 22 dec. 2008Publicerad: 22 dec. 2008

Stockholmsbörsen fortsätter sina stora svängningar men med en dragning uppåt. Fortfarande finns det utrymme för en fortsättning uppåt en bit in i januari månad.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Rekylerna bör bli lika intensiva som de vi sett tidigare i uppgången sedan årets lägsta notering den 27 oktober.

Vi hade en viktig reaktion och vändning den 5 december och då framför allt för valutorna, där vi också fick se en körning uppåt för oljan.

Dollarn hade en topp vid 8,54 kronor den 5 december och har sedan dess dragit sig nedåt i en rekyl i det jag räknar med ska bli en rekyl under 4-6 veckor.

Här kan du beställa ett speciellt nyhetsbrev med veckans aktieanalys från Ingemar Carlsson som skickas ut varje måndag innan börsens öppnande.

OMX S30 index (664,34) drar sig uppåt inom det breda intervallet 557-722. Senaste toppen fick vi den 9 december vid 692. I den efterföljande rekylen söker vi nu ännu en högre botten den närmaste tiden inför en ny uppgång, som jag räknar med ska ta index upp till det både starka och viktiga motståndet vid 715-730.

I dagsläget är detta intervall viktigt vid ett förväntat test i början av januari månad. Om motståndet bryts kan index hinna med att stiga till 800-nivån innan det är dags för nästa fas i den större nedgången som inleddes sommaren 2007.

Ser vi på utvecklingen i ett större perspektiv från toppen vid 1 548 den 7 mars 2000 fick vi en första våg nedåt till mars 2003 då index vände vid 430. Tekniskt sett betraktas denna våg som en A-våg. Från denna lågpunkt kom sedan en större B-våg som gav toppen vid 1 322 den 13 juli 2007.

När säljsignalerna föll på plats under sensommaren 2007 var det dags för nästa fas nedåt, vilken tekniskt sett benämns som en C-våg. Det är denna C-våg index befinner sig i fortfarande och som jag under de senaste veckorna räknat ska vara en tillfällig uppgångsfas innan den avslutande delen tar över hand. Det är sedan denna rekyl som jag räknar med ska fullborda nedgången från 2007 med en botten under 2009.

ANNONS

Tidsmässigt jobbar jag med perioden april till och med juli 2009 som en trolig tidpunkt för en botten, där index sedan kan börja bygga för en mer stabil uppgång under en längre tid på ett år eller mer.

Oljepris

Brent Blend (44,4 $/fat) var ned till sin lägsta nivå i år vid 39,4 dollar den 5 december och denna nivå ser nu ut att kunna bli årets lägsta notering inför en begynnande uppgång under en tid framöver. Vi såg WTI-oljan pressas under förra veckan när januariterminerna skulle stängas. Brent oljan ser nu ut att på nytt kunna testa 51 dollar och när den nivån bryts finns det utrymme för en fortsättning upp mot 60 dollar. Inledningen av en uppgång brukar vara seg men efter en tid kan vi räkna med att en klättring uppåt blir tydligare. Det är nu 10 år sedan oljepriset började stiga från 9,9 dollar, vilket var lägsta notering den 22 december 1998.

Skanska B (74,25) fortsätter att förstärka den positiva bild som jag beskrev förra veckan. Motståndet vid 78,00 kronor är den viktiga nivån som jag vill se brytas för att få nästa signal på fortsatt uppgång. När väl signalen är på plats finns det anledning att räkna med ett lyft till 90,00 kronor under början av 2009. Även 100 kronor finns med i den positiva bild som skapats under den senaste tiden efter lägsta noteringen vid 53,25 kronor den 21 november och den 2 december. De tekniska indikatorerna på medellång sikt är stigande, vilket stärker bilden av en positiv utveckling en tid framöver.

JM (36,90) var ned till 26,30 kronor som lägst så sent som den 2 december men visar ändå potential för en uppgång under de kommande veckorna även om trenden ännu inte vänt från falland till stigande. Det är i dessa lägen, som de tekniska indikatorerna visar att kraften i nedgången avtagit och därmed ger utrymme för en uppgång under en tid.

Även om uppgången skulle bli tillfällig finns det stor potential i en uppgång som redan givit knappt 50 procent i ett första ryck till 40,50 kronor den 10 december. Jag räknar med att aktien nu laddar för en ny uppgång och den dag vi får en etablering över 40,00 kronor finns det utrymme för en fortsättning till 60,00 kronor på sikt.

SEB A (56,75) var ned till 51,00 kronor som lägst så sent som den 5 december och har sedan inte lyckats stiga mer än marginellt. Här finns det inga signaler på en vändning uppåt ännu inte ens i ett perspektiv på några veckor. Vi låter aktien fullborda nedgången för att se var det är dags att söka en möjlig bottenformation framöver.

Ericsson B (59,80) hör till de aktier som vände tidigt under hösten, då aktien var ned till 40,60 kronor redan den 10 oktober. Uppgången under de två följande månaderna ledde till en topp vid 65,90 kronor den 10 december och en uppgång på imponerande 62,3 procent. Kortsiktigt ser det ut som vi får vänta ut en rekyl efter denna topp vid 65,90 kronor för att i ett senare skede få en ny uppgång.

ANNONS

Stödet vid 53,00-54,00 kronor bör hålla för ett test och sedan skapa förutsättningar för en ny uppgång.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]