Realtid

Nedgång väntar under större delen av februari

administrator
administrator
Uppdaterad: 12 jan. 2009Publicerad: 12 jan. 2009

Stockholmsbörsen steg under årets första dagar och fortsatte i den stigande trend som etablerades redan den 21 november 2008.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Flertalet aktier noterade tillfälliga toppar i mitten av förra veckan för att nu söka sig till en lågpunkt i början av den nu påbörjade veckan inför en ny uppgång och nya toppar under januari månad.

Vi får inrikta oss på en topp under januari och en nedgång under en stor del av februari månad, där vi sannolikt får se ännu en högre botten i relation till lågpunkterna från den 21 november 2008.

Här kan du beställa ett speciellt nyhetsbrev med veckans aktieanalys från Ingemar Carlsson som skickas ut varje måndag innan börsens öppnande.

OMXS 30 index (685,83) steg till 704,5 som högst den 7 januari för att sedan backa tillbaka i det jag tolkar som en tillfällig rekyl i en stigande trend.

Index fastande flera gånger i intervallet 692-722 under hösten och detta intervall utgör fortfarande motstånd, vilket jag ser svårforcerat och som jag kortar av till 710-720. Trots detta starka motstånd räknar jag med att index fortfarande kan tillfälligt bryta upp över detta och nå minst 742 under januari månad.

Men då index är på väg mot en topp nu i början av året inför en rekylfas finns det anledning att vara försiktig i samband med nästa ryck uppåt. Vi vet ju också att efter en lång utdragen period av osäkerhet kommer nya aktörer in som sett hur många aktier stigit mycket.

Om utvecklingen blir som så ofta förr bör vi kunna få en intensiv uppgång som avslutar den fas som inleddes under senhösten med en topp under andra halvan av januari månad. Sedan återstår att se om det blir den 21-22 januari eller om det blir den 27-28 januari som får stå som topp datum. Jag räknar med att de oljerelaterade aktierna har en mer utdragen toppformation och ger en hel del, när de drar igång igen och gör försök att skapa toppar i slutet av månaden.

New Yorkbörsen

ANNONS

S&P 500 index (890,35) inledde sin uppgång den 21 november från 741 och har sedan dess etablerat en positiv trend. Nu är uppgången hela 27,4 procent som mest då index tog sig till 944, som högst den 6 januari. Reaktionen kom som så ofta efter 45-46 dagar och nu är det en rekyl ned mot 52:a dagen som är aktuell inför en ny uppgång.

Index jobbar med en rörelsefaktor på 30 punkter på aktuell nivå, vilket gör att vi nu bevakar en nedgång på 60 punkter från toppen 944 inför en motreaktion uppåt.

Ser vi utvecklingen i ett större perspektiv har index signalerat för en uppgång till minst 1.000-1.010 och sedan får vi se om det finns kraft kvar att lyfta index mot ännu högre nivåer under de kommande månaderna.

Ericsson B (62,50) hör till de aktier som inledde sin uppgång tidigt i höstas, då vi fick se 40,60 kronor som lägst redan den 10 oktober. I uppgången har vi sett 66,40 kronor som högst så sent som den 7 januari. Sammanbinder man topparna från den 19 maj vid 83,70 kronor och den från den 2 september vid 75,80 får vi en fallande trendlinje, som onsdagen den 7 januari hade just värdet 66,40 kronor.

Det betyder att vi får inrikta oss på att aktien nu kan falla tillbaka en del medan vi får en kraftuppbyggnad inför ett nytt test och ett möjligt genombrott av denna trendlinje och en fortsättning uppåt.

Trenden är stigande och det gör att jag i detta läge räknar med att Ericsson kan fortsätta mot högre höjder på sikt. Men för att nästa fas uppåt ska bekräftas krävs en stängningskurs över 66,50 kronor. Innan detta har skett finns det utrymme för en rekyl nedåt, där 60,00 kronor utgör första stödnivå. Rapporten för fjärde kvartalet 2008 presenteras den 29 januari och kommer att vara avgörande för den fortsatta utvecklingen.

Lundin Pertroleum (46,20) hann med att testa motståndet vid 48,00 kronor ännu en gång den 7 januari. Första gången var den 15 december. Under förra veckan fick vi se en högsta notering på 48,70 kronor, men då aktien inte lyckades stänga över motståndet fick vi aldrig en bekräftad köpsignal. Marknaden försökte locka in fler aktörer i slutskedet genom att pressa upp aktien över 48,00 kronor innan man sedan sålde på med stora volymer.

Även om trenden är stigande får vi inrikta oss på en rekyl under en kortare tid medan oljepriset backar tillbaka en del efter första rycket upp till 52,2 dollar per fat. Oljepriset håller på att vända uppåt i en större uppgång efter bottennoteringen vid 36,6 dollar och det gör de oljerelaterade aktierna intressanta under en tid framöver, när andra uppgångsfasen tar vid med all sin kraft.

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]