Stockholmsbörsen faller tillbaka efter en uppgång under första halvan av februari.
Nedgång väntar i månadsskiftet
Mest läst i kategorin
Under första halvan av februari noterade många aktier sina högsta noteringar för året under perioden 9-16 februari.
Några aktier så som Ericsson och Elekta väntade med sina toppnoteringar till den 19 februari.
Ser vi det hela rent cykliskt var det dags för en rekylfas efter den 13 februari och en rekyl brukar dröja några dagar medan de positiva kapitalrörelserna ebbar ut.
Här kan du beställa ett speciellt nyhetsbrev med veckans aktieanalys från Ingemar Carlsson som skickas ut varje måndag innan börsens öppnande
Jag har tidigare räknar med att vi ska få se stora svängningar i ett brett intervall under de inledande månaderna på året och det finns ingen anledning att ändra på dessa förväntningar, än så länge.
Även om vi ser ut att få en tillfällig uppgång i början av den nu påbörjade veckan så räknar jag med en dragning nedåt inför månadsskiftet och därefter bör vi som vanligt få se en uppgång i början av mars.
Oavsett hur svängningar fortsätter den närmaste tiden ser det ut som att det tidigast i slutet av mars är dags för ett nytt försök att stiga. Då kan det hela leda till ett nytt test av de tidigare topparna under året. Den inledande delen av året bör bli en stor uppladdning inför den större uppgång jag räknar med ska ta fart i ett senare skede. Många enskilda aktier är redan inne i positiva trender och dessa är alltid intressanta, när det längre fram kan trycka på i uppgångarna.
OMXS 30 index (636,15) har noterat två toppar under året, där den första kom in på 704 den 7 januari och den andra på 690 den 9 februari. Denna senare nivån bröts aldrig under veckan som gick, vilket betyder att vi fått en lägre topp och därmed en negativ signal och en indikation på en dragning nedåt.
På nedsidan har vi en högre botten vid 592 från den 21 januari och den nivån har jag tidigare sett som mycket viktig under de kommande veckornas svängningar. Nivån utgör ett stöd och skulle det brytas får vi inrikta oss på att börja om från en ny högre botten längre fram.
Motsvarande punkt för New Yorkbörsen och dess S&P 500 index är bruten och därmed har detta index signalerat en negativ utvecklingen en tid. ( se nedan)
OMXS 30 index (636,15) har noterat två toppar under året, där den första kom in på 704 den 7 januari och den andra på 690 den 9 februari. fortsättning nedåt efter toppen vid 690 den 9 februari. På vägen nedåt ser det närmast ut att kunna bli en tillfällig uppgång nu i början av veckan för att sedan ge en fortsatt nedgång till 617 och möjligen även 592 och ett test av denna nivå.
Även om marknaden har diskonterat mycket av det som händer i vår omvärld får vi inte glömma att marknaden kan få ny frossa framöver och i detta avseende är tiden kring den 14-15 april avgörande om vi ser till de cykler som tidigare varit aktiva, enligt denna rytm.
Formationen som skapats sedan november förra året är nu en triangel med lägre toppar och högre bottnar. Det innebär att, när ett utbrott ur denna formation sker kommer index fortsätta i utbrottsriktningen och i mellantiden handlar det troligen om nyckfulla kast i kurssättningen. .
New Yorkbörsen
S&P 500 (770,05) bröt det viktiga stödet vid 804 under förra veckan och därmed bröts också den positiva trend index byggt upp efter den högre botten vid just 804, den 20 januari och tiden därefter. Genombrottet är en negativ signal och därmed får vi inrikta oss på en fortsättning nedåt även om det nu är dags för en motreaktion uppåt i början av denna vecka.
Går vi tillbaka till den 21 november förra året fick vi en lägsta notering i hela nedgången vid 741 då. Denna nivå testades nästan fullt ut under fredagen då index var ned till 754, som lägst under dagen. Jag är inte främmande för att denna notering signalerade början på en tillfällig motreaktion uppåt, som nu kan ta index upp till den viktiga 804-nivån igen, innan en ny nedgång tar vid. Det positiva som vi kan notera är att det är 3 månader eller 90 dagar mellan den 21 november och den 20 februari och det betyder oftast reaktion i dessa sammanhang.
Denna reaktion ser då ut att vara tillfällig då de mer långsiktiga tekniska indikatorerna signalerar för fortsatt nedgång i ett senare skede.
Enskilda aktier
Boliden (25,00) har fortsatt visa styrka och levererat ett flertal positiva signaler allt sedan lägsta noteringen vid 14,60 kronor den 28 oktober förra året. När sedan rapporten för fjärde kvartalet publicerades visade sig den vara mer positiv än marknaden förväntat och aktien lyfte rejält och noterade 27,40 kronor som högst den 16 februari. De positiva signalerna är intakta och den tidigare rädslan för att bolaget skulle behöva nytt kapital via en nyemission är för tillfället skjuten på framtiden.
Kortsiktigt har aktien nu stigit så mycket att en motreaktion nedåt i en tillfällig rekyl är trolig under en tid, men när väl hela börsen kommer i en ny uppgångsfas finns det anledning att hänga på utvecklingen med alla dess positiva tekniska signaler för Boliden.
När metallpriser sedan börjar stiga med någon månaders fördröjning är det dags för nästa fas för Boliden med lyft mot betydligt högre nivåer.
Alfa Laval (62,25) har etablerat ett starkt motstånd vid 72,00 kronor och detta motstånd testades så sent som den 9 februari med en högsta notering på 71,50 kronor. De tidigare testerna skedde i oktober 2008 och januari i år. Vi har därmed ett horisontellt motstånd inför kommande uppgångar.
Närmast får vi inrikta oss på en period av vinsthemtagningar, där stödet vid 60,00 kronor ser ut att kunna testas inom kort. Detta bör kunna brytas och ge en fortsättning ned mot 56,00 kronor innan det är dags för en ny uppgång i början av mars månad. Just nu ser det ut att vara viktigt att bevaka aktien i slutet av denna vecka inför en möjlig vändning uppåt.
Detta är också en aktie som ser ut att vilja svänga en hel del den närmaste tiden under tiden långsiktigt positiva signaler byggs upp för ett större lyft. Detta är vi vana vid fråntidigare trend vändningar och senast vi såg detta var våren och sommaren 2003.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.