Realtid

Nedgång till mitten av augusti

administrator
administrator
Uppdaterad: 05 juli 2010Publicerad: 05 juli 2010

Stockholmsbörsen steg tillfälligt i inledningen av förra veckan för att sedan relativt omgående fortsätta nedgången.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hela utvecklingen sedan den lägre toppen den 21 juni signalerar svaghet och fortsatt nedgång under de kommande veckorna fram till mitten av augusti.

Få Ingemar Carlssons tekniska analys i inboxen innan börsens öppnande på måndagar.

Kortsiktigt är det dags för en motreaktion uppåt och frågan är om denna uppgång inleddes redan i torsdags eller om vi får vänta ytterligare någon dag nu i början av denna vecka innan vi får en tillfällig körare uppåt under några dagar.

Det finna naturligtvis alternativa tidpunkter för ett avslut av denna tillfälliga uppgång men just nu ser det ut att hålla fram till måndagen den 12 juli. Andra alternativ ger en möjlig fortsättning ytterligare några dagar innan det är dags för en ny nedgångsfas under senare delen av juli månad och ett par veckor in i augusti.

New Yorkbörsen

S&P 500 (1.022,58) föll under förra veckan ned till 1.011, som lägst och index har nu stängt under den viktiga 1.030-nivån. Det betyder med stor sannolikhet att vi kan inrikta oss på en fortsatt nedgång efter en tillfällig uppgång fram till mitten av juli. Andra halvan av juli ser ut att kunna bli både dramatisk och intensiv.

De signaler marknaden levererat indikerar på en nedgång mot intervallet 850-900 fram till senare delen av sommaren.

Oljepriset

ANNONS

Brent Blend (71,6 $/fat) har nu skapat en lägre topp och vi kan därmed sikta mot lägre nivåer över tiden. Kortsiktigt har vi sett ett snabbt fall från 79,9 dollar den 21 juni till dagens nivåer, vilket betyder att vi sannolikt får en motreaktion uppåt inom kort innan den fallande trenden tar oljepriset ned under 68 dollar vid ett senare tillfälle.

Stockholmsbörsen

OMXS 30 index (983,30) har skapat en lägre topp den 21 juni och denna bekräftades några dagar senare, vilket betyder att vi nu klassar trenden som fallande och siktar allt längre ned under de kommande 6-8 veckorna. Trendbrottet är det första efter vändningen i mars 2009 och därför har detta trendbrott stor betydelse.

Kortsiktigt är det dock dags för en motreaktion uppåt under en kortare tid, som en reaktion på den intensiva nedgången från 1.077. Uppgång bör inledas senast den 7 juli och pågå en bit in i nästa vecka innan det är dags för en ny fas nedåt.

Index har ett viktigt stöd vid 919-930, som sannolikt kommer att hålla för ett test framöver och även då ge en tillfällig motreaktion uppåt.

Byter index sedan ned under 920-nivån och stänger under denna finns det anledning att sikta betydligt längre ned under sensommaren.

Enskilda aktier

Många aktier har under juni månad skapat lägre toppar och därmed signalerat för fortsatt nedgång under sommaren och en bit in på hösten. Det finns fortfarande aktier som är kvar i stigande trender och bland de stora bolagen framträdet AstraZeneca och Ericsson i denna grupp.

ANNONS

AstraZeneca (357,40) har under en längre tid segat sig uppåt i en stigande trend och uppgången till 381,70 kronor den 30 juni var därför inte förvånande även om uppgången blev intensiv av känd anledning. Aktien faller sedan tillbaka i det att många väljer att säkra en del vinsten i uppgången, men där vi kan inrikta oss på en ny uppgång, när rekylfasen är fullbordad. Motståndet vid 386-388 kronor är värt att bevaka.

Boliden (84,50) levererade en lägre topp vid 100,30 kronor den 3 juni efter att ha noterat 113,90 kronor som högst den 16 april. Trendbrottet innebar att alla positiva alternativ utraderades och fokus läggs i fortsättningen på nedgången, där varje uppgång nu ska ses som tillfällig under 1-2 veckors tid.

Aktien var ned till 82,30 kronor den 1 juli, där stödet vid 81,00 kronor höll för ett första test den 20 maj, då vi fick se 81,65 kronor som lägst. Jag räknar med att stödet håller ännu en gång och ger en motreaktion uppåt med 90,00 kronor som motstånd.

Den dag aktien stänger under 81,00 kronor får vi en indikation på fortsatt nedgång till betydligt lägre nivåer. Aktien har ju trots allt stigit från 14,60 kronor i oktober 2008 till en bra bit över 110 kronor som mest.

Tele2 B (114,70) är i en fallande trend efter att den 15 april noterat 130,10 kronor som högst. Nu närmast är det stödet vid 114 kronor som testas och som kan hålla och ge en tillfällig uppgång under en kortare tid.

Med tiden är det sedan dags för ett test av stödintervallet 104-106 kronor, vilket är mycket viktigt för den fortsatta utvecklingen.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]