Företagsobligationer är hett, men fondexperter varnar för lägre avkastning framöver.
Nästa bubbla att spricka?
Mest läst i kategorin
I senaste upplagan av Svensk fondexpertindex (SFEI) konstateras att svenska fondexperter har märkt av en väsentlig ökning av intresset för och utbudet av företagsobligationsfonder under de senaste åren.
Av de experter som intervjuats för rapporten har 90 procent utvärderat företagsobligationsfonder och 80 procent valt att investera i sådana fonder under de senaste tre åren.
De tre inriktningar som utvärderas i högst grad är investment grade-obligationer (ges ut av bolag med hög kreditvärdighet), högavkastande obligationer och globala företagsobligationer.
Men det finns en generell oro över vad som kommer att hända med företagsobligationsmarknaden framöver. Många av fondexperterna ser risker att avkastningen i företagsobligationer kommer att bli sämre de kommande tre åren. De mest dramatiska spår rentav att företagsobligationsboomen är nästa bubbla att spricka.
Aktier anses ha ett något bättre förhållande mellan risk och avkastning än företagsobligationer det kommande året, enligt SFEI.
Risken för stigande styrräntor och pressade spreadar i tillgångsslaget bedöms som sannolikt hög jämfört med statspapper och uppges som orsaker till domedagsprofetian.
Oinsatta sparare som börjar investera i företagsobligationer tros också kunna förvärra en nedgång genom att sälja till underpris av rädsla för ytterligare nedgång.
Ränteläget för statspapper och låga avkastningar i traditionella räntefonder sägs vara orsaker till det stora intresset för företagsobligationer från investerarnas sida. Tillgångsslaget anses på allvar ha öppnat ögonen för alternativa ränteinvesteringar, något som fondexperterna i SFEI-rapporten ser som positivt.
Fördelarna som lyfts fram är möjligheten till en bredare portfölj och att fonderna kan erbjuda en relativt bra riskjusterad avkastning, enligt SFEI.
Svensk fondexpertindex utförs av Laika consulting på uppdrag av Storebrand/SPP.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.