"Om Fredrik Reinfeldt tar en kontakt kommer vi att föreslå att det tas en djupare och bredare kontakt med alla de rödgröna partierna", sade språkröret Peter Eriksson.
MP: Vi blir inte stödparti
Mest läst i kategorin
– Vi har inte fått mandat från väljarna att inleda förhandlingar med alliansen om att vare sig bilda regering eller ingå i ett samarbete, sade MP:s Maria Wetterstrand i dag.
Partiet vill se en bredare diskussion för att hålla vågmästarna Sverigedemokraterna borta från inflytande.
Men inga samtal har förts.
Miljöpartiet kommer inte att bli stödparti åt alliansen, slog språkrören fast på en pressträff i dag. Statsminister Fredrik Reinfeldt har sagt att han vill söka samarbete med MP sedan Sverigedemokraterna blivit vågmästare i riksdagen.
– Om Fredrik Reinfeldt tar en kontakt kommer vi att föreslå att det tas en djupare och bredare kontakt med alla de rödgröna partierna, sade språkröret Peter Eriksson.
– Det som nu ska följa är att vi tar ansvar för det valresultatet som blev. Riksdagen ska ha upprop 4 oktober för att dagen därefter presentera en regeringsförklaring och ny regering, sade Reinfeldt på sin pressträff apropå Sverigedemokraternas vågmästarroll.
– Vi ska använda tiden fram till dess att fundera och analysera valresultatet och före en dialog. Inte via medier utan med varandra, sade Reinfeldt som inte ville tala om någon tidpunkt för kontakter med Miljöpartiet.
MP:s språkrör Peter Eriksson bekräftade att inga samtal har förts.
Eriksson sade tidigare att han inte är främmande för en diskussion med allianspartierna i det nya läget.
– Vi måste ju kunna samtala med varandra efter ett valresultat som är oklart. Men det är rimligt att man väntar med sånt tills valresultatet är färdigt. Det kan ju fortfarande ändra sig i viss utsträckning utifrån de röster som räknas på onsdag, sade Eriksson till Ekot.
Inte ens om Reinfeldt erbjuder ministerposter ville språkrören se något samarbete på valnatten.
– Skulle jag sätta mig som miljöminister och administrera bygget av tio nya kärnkraftverk? Nej tack, sade Maria Wetterstrand då.
Det är ett nytt landskap som träder fram, sade Fredrik Reinfeldt på pressträffen.
– Det är en historiskt liten skillnad nu mellan Moderaterna och Socialdemokraterna, konstaterade han och talade om Moderaternas breda framryckning.
Han berättade också att inga samtal förts med framgångsrika MP.
Apropå att SD kan komma att stödja alliansens förslag i riksdagen:
– Jag styr inte över hur de röstar men jag ger inget i utbyte för hur de röstar.
Talmannen kallade i dag Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson till sig för ett enskilt samtal.
– Jag kan meddela att han inte bad mig att bilda regering, sade Åkesson efteråt.
– Det var mest en praktisk information om vad som väntar mig och riksdagsgruppen.
Åkesson hade hoppats att de andra partierna skulle hört av sig under natten, men så blev det inte.
– Oavsett vad som har sagts i valrörelsen måste andra regler gälla nu och partierna måste prata med oss, sade Åkesson till SVT.
Han vill inte ge besked om hur partiet röstar i en eventuell misstroendeförklaring mot regeringen.
– Det är inget vi har diskuterat. Det finns många scenarier och det är omöjligt att i det här läget ta ställning till alla dem, sade han till TT efter mötet med talmannen.
– Jag har sagt väldigt tydligt att vi kommer inte aktivt att stödja Mona Sahlin som statsminister. Däremot är vi beredda att samtala och förhandla och samarbeta med alla partier i riksdagen.
TT: Men innebär inte det att ni inte har särskilt mycket att hota alliansen med? Vad ska de frukta om ni ändå inte stödjer Sahlin?
– Det (parti) som ger oss mest tillbaka också har stora förutsättningar att bilda en regering.
S-ledaren Mona Sahlin påminner om att efter valet 2002, då Göran Persson hamnade i minoritetsställning, så krävde moderatledaren Bo Lundgren misstroendeförklaring. Hon vill dock inte svara på hur hon själv ser på att väcka en misstroendeförklaring.
Uppfattningarna om hur Miljöpartiet ska agera skiftar mellan partiets regioner. Bland dem som vill se samtal med regeringen förutsätter flera företrädare som TT talat med att MP ska kräva ministerposter i utbyte.
M 30,0 (+3,9)
FP 7,1 (-0,4)
C 6,6 (-1,3)
KD 5,6 (-1,0)
S 30,9 (-4,2)
MP 7,2 (+2,0)
V 5,6 (-0,3)
SD 5,7 (+2,8)
Mandatfördelning: Alliansen 172, rödgröna 157, Sverigedemokraterna 20.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.