Miljöpartiet öppnar nu för samtal om det parlamentariska läget med regeringen. MP-toppar kräver samtidigt ministerposter för att hjälpa till att hålla SD utanför.
MP öppnar för samtal
Mest läst i kategorin
Under valnatten uteslöt MP allt samarbete med alliansen.
Nu är Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson inte främmande för att ta upp en diskussion med allianspartierna i det nya parlamentariska läget.
– Vi måste ju kunna samtala med varandra efter ett valresultat som är oklart. Men det är rimligt att man väntar med sånt tills valresultatet är färdigt. Det kan ju fortfarande ändra sig i viss utsträckning utifrån de röster som räknas på onsdag, säger Eriksson till Ekot.
– Vår tolkning av vad Reinfeldt säger är att han säger att alliansen regerar vidare och det oroar mig för jag tror att de underskattar problemen i den situationen. Men vi får se vad han har att säga.
– Men det är väldigt svårt nu. Vi har varit väldigt tydliga med att vi vill ha en rödgrön majoritet efter valet så våra väljare räknar nog med att vi i allt väsentligt håller fast vid den linjen.
Inte ens om Reinfeldt erbjuder ministerposter ville språkrören se något samarbete i går natt.
– Skulle jag sätta mig som miljöminister och administrera bygget av tio nya kärnkraftverk? Nej tack, sade Maria Wetterstrand då.
I dag uttalar sig flera SD-toppar i Expressen och uppmanar språkrören att kräva ministerposter.
– Men man måste ta något ansvar för att hålla SD utanför om man leker med tanken så skulle man se MP som det andra största partiet i alliansen, så det är brukligt att näst största partiet får utse vice statsminister, sen är det valfrågor, vi kunna ställa krav på Ostlänken, säger Bror-Tommy Sturk till Expressen.
Även Etelka Huber, ordförande i Miljöpartiets regionledning i Jönköpings län anser att partiet ska föra en diskussion med allianspartierna.
– Som det parlamentariska läget är nu ser vi det som bäst om man sätter sig vid förhandlingsbordet, lyssnar och hör vad man kan komma fram till. Man måste se vilka möjligheter det finns för att kunna erbjuda en stabilitet framöver.
– Vi förutsätter att Reinfeldt erbjuder ministerposter. Det måste vara ett rejält erbjudande.
Talmannen kallade i dag Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson till sig för ett enskilt samtal.
– Jag kan meddela att han inte bad mig att bilda regering, sade Åkesson efteråt.
– Det var mest en praktisk information om vad som väntar mig och riksdagsgruppen.
I morse hade Jimmie Åkesson ännu inte tagit kontakt med något av de andra riksdagspartierna, sedan det blev klart att Sverigedemokraterna tar plats i riksdagen. Han hade hoppats att de andra partierna skulle hört av sig under natten.
– Nu har vi alla ett ansvar att lösa den här situationen. Oavsett vad som har sagts i valrörelsen måste andra regler gälla nu och partierna måste prata med oss, sade Åkesson till SVT.
Han vill inte ge besked om hur partiet röstar i en eventuell misstroendeförklaring mot regeringen.
– Det är fortfarande en hypotetisk fråga som vi kommer att ha anledning att ta ställning till i partiledning och riksdagsgrupp så småningom. Det är inget vi har diskuterat. Det finns många scenarier och det är omöjligt att i det här läget ta ställning till alla de, sade han till TT efter ett möte med talmannen.
– Jag har sagt väldigt tydligt att vi kommer inte aktivt att stödja Mona Sahlin som statsminister. Däremot är vi beredda att samtala och förhandla och samarbeta med alla partier i riksdagen.
TT: Men innebär inte det att ni inte har särskilt mycket att hota alliansen med? Vad ska de frukta om ni ändå inte stödjer Sahlin?
– Vi är beredda att samtala och förhandla med alla partier i riksdagen under förutsättning att vi får någonting tillbaka. Det som ger oss mest tillbaka också har stora förutsättningar att bilda en regering.
Statsminister Fredrik Reinfeldt ska kommentera läget på en presskonferens klockan 14. I natt fanns det enligt honom ingen tveksamhet om vilken strategi som gäller från allianspartiernas sida i kontakterna med SD:
– Jag har varit tydligt hur vi ska hantera detta osäkra läge. Vi kommer inte samarbeta med eller göra oss beroende av Sverigedemokraterna, sade han.
Han sade att kontakt ska tas med Miljöpartiet och han hoppades på en positiv respons.
Språkrören har kallat till pressträff 14.30.
SD har till stor del skånska väljarna att tacka för sin framgång i riksdagsvalet. Samtliga SD:s tio bästa kommuner finns i Skåne, bland annat Sjöbo (15,8 procent), Bromölla (15,4), Bjuv (14,9), Trelleborg (13,8) och Hörby (13,8).
M 30,0 (+3,9)
FP 7,1 (-0,4)
C 6,6 (-1,3)
KD 5,6 (-1,0)
S 30,9 (-4,2)
MP 7,2 (+2,0)
V 5,6 (-0,3)
SD 5,7 (+2,8)
Mandatfördelning: Alliansen 172, rödgröna 157, Sverigedemokraterna 20.
TT/Realtid.se
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.