Att regeringen vill se över det svenska systemet med dubbelbestraffning möts med skepsis av Bird & Birds och Wistrands skatteexperter.
"Mota Olle i grind"
Mest läst i kategorin
Regeringen har begärt en översyn av det svenska systemet där man blir straffad två gånger, med både skattetillägg och straffansvar för oriktiga uppgifter som lämnats till Skatteverket, skriver Dagens Juridik.
Det ska ses i ljuset av att Europadomstolen har skärpt sin syn på medborgarnas rätt att inte bli lagförda eller straffade två gånger för samma gärning. Men i Sverige har såväl Högsta domstolen som Högsta förvaltningsdomstolen slagit fast att det svenska systemet inte berörs av dessa domar. En uppfattning som kritiserats av flera experter.
Staffan Andersson är skatterådgivare vid advokatfirman Bird & Bird:
– Vi har de här processerna som ligger nere i Europadomstolen där man ska se om nuvarande system med skattetillägg och möjligheten att samtidigt åtala en person för skattebrott är en form av dubbelbestraffning. Och det är min grunduppfattning att det system vi har i Sverige strider mot reglerna – vi har dubbelbestraffning.
Men varför begär regeringen översyn nu?
– De ska mota Olle i grund. De är lite rädda för att de kommer att förlora. Det har funnits tidigare mål som man har vunnit men oavsett om man vinner eller förlorar i Europadomstolen vill man ändå göra en översyn av det för att ta bort all kritik mot det nuvarande systemet.
Börje Leidhammar på Wistrand har tidigare sagt till Realtid.se att kritiken är välgrundad och flera domstolar inklusive Högsta domstolen är oeniga. Han har betonat att eftersom flera mål ligger hos Europadomstolen och EU-domstolen så borde regeringen tillsätta en utredning i syfte att eliminera dubbelbestraffningen och öka rättssäkerheten.
Nu tror han att dubbelbestraffningen är på väg bort men menar att det finns ett historiskt problem för svenska staten:
– Frågan är hur man ska hantera alla fall där dubbelbestraffning redan förekommit, säger han till Realtid.se.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.