Harald Mix gick "beyond the story" om Carnegie under Riskkapitaldagen i Stockholm. Både Carnegie och andra reafynd kan bli lönsamma på sikt. Men vad tycker de andra ägarna i Altor Fund III?
Mot en längre investeringshorisont
Mest läst i kategorin
Bara hundratalet åhörare fanns på plats i Näringslivets Hus på Storgatan i Stockholm på onsdagen – en tredjedel mot normalt. Affärsjuristerna fanns på plats, men riskkapitalbolagen var inte lika väl representerade.
– Visst är det färre här, men jag tycker ändå att ett hundratal åskådare är bra i dessa tider, sa arrangören Helge Herzog till Realtid.se efter den avslutande paneldebatten.
Helge Herzogs EuroCapital AB konkurrerar med den branschdag Svenska Riskkapitalföreningen, SVCA, arrangerar i mars.
Herzog lockade med Arne Karlsson, vd i Ratos, Tomas Meerits, vice vd i Cevian och Christian Sievert, partner med Gabriel Urwitz på Segulah. Dessutom Maria Borelius, numera u-landsriskkapitalist.
Maria Borelius var handelsminister under nio hektiska dagar efter valet 2006. I dag är hon internationell chef för Percy Barneviks biståndsorganisation Hand in Hand, som förser framför allt indiska fattiga kvinnor med mikrolån och rådgivning.
Men namnet för dagen var så klart Harald Mix som hade lagt in några bilder om Carnegie i sin presentation – en presentation som egentligen skulle handlat om den nya fond, Altor Fund III, som tillsammans med Bure köpte banken.
– Man måste go beyond the story i såna här lägen, sa Mix och talade om Carnegies förtjänster och behovet i Norden av en bank med Carnegies erbjudande.
En åhörare bröt in och sa att han visserligen själv höll med Mix om Carnegies potential – men vad tyckte fondens investerare? Jo, en del protester hade hörts, men:
– Vi ska komma ihåg att Carnegie 2009 är ett väldigt annorlunda bolag jämfört med Carnegie 2007, då första handgranaten briserade, sa Harald Mix, som även pratade mer allmänt om en glidning mot längre investeringshorisont och mer långsiktighet hos riskkapitalbolagen och dess investerare framöver.
Mix kollega och grundarpartner i Altor Fredrik Strömholm deltog i den avslutande paneldebatten om branschens framtid.
Cevians vice vd Tomas Meerits tyckte sig se ett ökat fokus på operationell effektivitet i riskkapitalbolagens portföljbolag framöver. Och, poängterade han i samma stil som flera andra under dagen:
– De bästa affärerna görs i lågkonjunktur – det gäller bara att hitta dem. Ett börsbolag är ju inte värt 50 procent mindre nu än för ett halvår sedan bara för att kursen gått ned med så mycket. Det finns helt klart fantastiska möjligheter, sa Tomas Meerits efter att ha inlett med att Cevian inte vill bli betraktade som ett riskkapitalbolag.
Cevian investerar i noterade bolag och försöker inte belåna dem på typiskt riskkapitalmanér.
Efteråt, tillfrågad utanför hörsalen av Realtid.se om vad det ökade operationella fokuset skulle kunna tänkas innebära för riskkapitalbolagen, sa Tomas Meerits att det inte handlar om att öka riskkapitalbolagens ingenjörstäthet – operationella experter, kantänka – på bekostnad av finansfolk och ekonomer:
– Nej, det är redan ganska mycket ingenjörer och folk med dubbla examina, och det handlar snarare om industriellt tänkande än om utbildning.
Jens Wilhelmsen från Anchor, som investerar i andra hand, som ”secondaryinvesterare”, fyllde i att han tror att europeiska riskkapitalbolag kommer att gå samma väg som i USA, där det är vanligare än här att anställa vd:ar med praktisk erfarenhet från portföljbolagen i riskkapitalbolag – vd:ar med ett eller ett par framgångsrika bolag bakom sig i karriären.
Martin Lindgren
Realtid.se
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.