Det ska bli lättare för unga att ta sig in på arbetsmarknaden.
Moderat kompromiss om arbetsrätten
Mest läst i kategorin
Moderaterna har enats om ett förslag till partistämman om arbetsrätten.
Det ska bli lättare för unga att ta sig in på arbetsmarknaden, men kompromissen innebär ändå ett stöd för partiledaren Fredrik Reinfeldts linje som försvarar den svenska arbetsmarknadsmodellen.
Den svenska arbetsmarknadsmodellen ska gälla, men det behövs fler lärlingsplatser och en insikt om att arbetsrätten kan vara ett problem för unga och för utrikesfödda. Det enades det utskott som diskuterat jobbpolitik på stämman om på torsdagskvällen.
På lördagen ska stämman fatta beslut och riksdagsledamoten Tomas Tobé – som lett arbetet med att finna en kompromiss som kan få ett brett stöd – räknar med debatt.
”Moderata ungdomsförbundet är väl inte till hundra procent nöjda, men mitt ansvar har varit att komma fram till ett förslag som kan samla ett brett stöd på stämman.”
Tobé hade fått stämmans uppdrag att finna kompromisser inför besluten om partiets jobbpolitik. Inför stämman hade ombuden utsatts för en stark lobbyverksamhet från bland annat Svenskt Näringsliv och Företagarna som vill riva upp arbetsrätten. Och partiets ungdomsförbund MUF anser att det inte går att komma åt den höga ungdomsarbetslösheten utan att reformera las och medbestämmandelagen.
Men utskottet stödjer Fredrik Reinfeldt i hans stöd för den svenska modellen. Dock har man valt att göra vissa förtydliganden, bland annat poängterat parternas roll hårdare.
”Vi betonar att parterna har ett stort ansvar. Moderaterna har ansvar för en politik för hela samhället, inte bara för arbetsgivarna”, säger Tobé.
Han säger också att det har varit en ordentlig diskussion i utskottet.
”Jag räknar med att det vi nu landat på kommer att få ett brett stöd.”
Utskottet diskuterade också värnskatten, där flera krävt att den ska avskaffas. Beskedet nu är att den ska avskaffas när det statsfinansiella läget tillåter det. Därmed blir Moderaterna något tydligare med att de vill avskaffa värnskatten, men utfärdar inget löfte om när det kan ske. Fortfarande är det så att skattesänkningar för låg- och medelinkomsttagare går före.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.