Realtid

Ministern duckar för stormkänsligt bredband

administrator
administrator
Uppdaterad: 28 nov. 2007Publicerad: 28 nov. 2007

Sverige utvecklar ett beroende av bredband "i rasande takt". Infrastrukturminister Åsa Torstensson konstaterar att operatörerna smiter från sitt ansvar, men låter dem hållas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att låta myndigheterna jaga operatörer som bryter mot lagen och inte sköter sitt uppdrag, eller att stifta nya lagar, tror hon inte på.

– Ibland blir regelsystemet så trubbigt så att det bara bekräftar och mutar in de intresseområden som redan finns, sa Åsa Torstensson under ett möte med branschen på tisdagen.

I stället hoppas hon att marknaden ska reglera sig själv.

Efter stormarna Per och Gudrun skyllde bolagen på varandra när el, telefon och bredband slutade fungera. Elbolagen måste ersätta kunderana. Det måste inte operatörerna för telefoni och bredband.

– Jag får ständigt frågan varför vi inte kan reglera så att det går att få ersättning när telefonen inte fungerar, säger Åsa Torstensson.

– Jag har argumenterat för att så inte kommer att ske. Jag har hållit det i från mig.

Infrastrukturen måste vara tillförlitlig också när det inte stormar.

– Jag är övertygad om att vi måste satsa på robust elförsörjning och elektronisk kommunikation inte bara för krishantering. Samhället utvecklar ett beroende av elektronisk kommunikation i rasande takt, säger Åsa Torstensson.

ANNONS

– Konsekvenserna av längre elavbrott blir värre. Det som i dag handlar om fast telefoni kan i takt med att fler går över till ip-telefoni komma att handla om kommunikation över internet.

Hon konstaterar att myndigheterna har ett ansvar.

– Vi måste ställa krav på de tjänster som vi vill att våra medborgare ska använda sig av. Det handlar om tillförlitlighet, uthållighet och prisvärdhet.

Men Åsa Torstensson nöjer sig med de initiativ myndiheterna redan tagit.

Svenska Kraftnät och branschorganisationen Svensk Energi har byggt upp datorsystemet Susie (Samverkan under störning inom elförsörjningen), som ska ge en gemensam bild av störningar.

– Systemet testades skarpt under Gudrun och Per. Det visade sig fungera utmärkt, säger Åsa Torstensson.

I år gjorde PTS en stor krisövning. Nästa år är det kraftledningsägaren Svenska Kraftnäts tur.

Post- och Telestyrelsen, PTS, har bildat Nationella Telesamverkansgruppen, där de företag som vill är med och planerar för återuppbyggnad efter en storm.

ANNONS

PTS har också systemet Gemensam lägesuppfattning, GLU, som ska publicera aktuell störningsinformation.

– GLU är så intressant att det har blivit ett EU-projekt. Det här kan på sikt också bli en exportvara. Men operatörerna måste sprida information om var samhällets åtgärder gör mest nytta.

Om näringslivet inte vill vara med, så fungerar inte projekten.

– Vissa aktörer har inte på allvar insett vikten av de här samarbetsformerna.

Men Åsa Torstensson vill inte prioritera åtgärder eller peka ut vem som inte sköter sig.

– De är alla så integrerade i varandra. De måste inse att de är involverade för att få samhället att fungera. De ska baske mig samverka. Det handlar om ren självbevarelsedrift för branschen, säger Åsa Torstensson till Realtid.se

När tar ditt tålamod slut?

– Jag kan skönja att det finns ett samarbete i branschen. Men stormar som Per och Gudrun kommer att hända igen. Om det inte fungerar nästa gång, så måste vi lagstifta. Men vi har tilltro till att marknaden ser sina kunder.

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]