Börsrallyt och många storaffärer har kraftigt höjt temperaturen i den svenska finansbranschen. Behovet av rådgivare och analytiker har ökat rejält och i vår börjar bonusar på upp mot 2,5 miljarder kronor delas ut.
Miljardregn i finansbranschen i vår
Mest läst i kategorin
Förra året lossnade det rejält i bank- och finansbranschen. De fortsatta kursuppgångarna på börserna, många storaffärer och utköp från börsen innebar ett stort nyanställningsbehov.
– Man kan egentligen säga att uppgången började redan för ett par år sedan efter den senaste finanskrisen i början av 2000-talet. Sedan har vi sakta men säkert sett en uppgång och det gäller främst investmentbanker och finansbolag utanför bankerna, säger Leif Karlsson, informationschef på Finansförbundet, till TT.
Finansbranschen drabbades hårt under 2001-2003 av de stora börsfallen och många anställda förlorade sina jobb. Många av dessa har nu fått tillbaka jobben.
Bank- och finansbranschens lönsamhet har också ökat kraftigt och bolagen redovisar mycket höga vinster.
Storspelaren på den nordiska finansmarknaden, Carnegie, har i år ökat sina anställda med 50 personer till drygt 800 anställda. Carnegie som i fredags presenterade ett preliminärt bokslut för förra året med anledning av köpet av försäkringsmäklarföretaget Max Matthiessen har avsatt 1,4 miljarder kronor till personalens resultatbaserade vinstandelssystem. Det är drygt 50 procent mer än vad bolaget betalade ut i bonusar för 2005.
Carnegie närmar sig därmed bonusnivåerna från rekordåret 2000, då 1,5 miljarder kronor delades ut.
Det betyder att de som arbetar på landets storbanker och investmentbanker kan räkna med att få dela på upp mot 2,5 miljarder kronor, säger flera bedömare som TT talat med.
TT
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.