UPPDATERAD Statens budgetunderskott blir större än väntat.
Miljarder i underskott i statsbudget
Mest läst i kategorin
Därför skriver Riksgäldens upp prognosen för hur mycket staten behöver låna de närmaste två åren. Den nya bedömningen innebär budgetunderskott i storleksordningen 90 miljarder kronor i år och 65 miljarder kronor nästa år.
Den nya, preliminära bedömningen från Riksgälden innebär att 2009 års underskott skrivs upp med cirka 65 miljarder kronor jämfört med myndighetens prognos i november. Underskottet 2010 väntas bli 30 miljarder kronor större.
En ny, mer genomarbetad prognos för statsfinanserna ska presenteras den 4 mars. Normalt reviderar Riksgälden inte sina prognoser mellan ordinarie prognostillfällen.
Det uppreviderade budgetunderskottet i år på 65 miljarder kronor högre än tidigare beräknat består till ungefär hälften av effekter av den sämre konjunkturutvecklingen. Högre arbetslöshet ger bland annat lägre skatteintäkter till staten.
Dessutom har regeringen aviserat lån till den isländska staten på runt tio miljarder kronor. Beslut om ökade arbetsmarknadspolitiska åtgärder och stöd till fordonsindustrin beräknas öka på statens lånebehov med cirka tio miljarder kronor. Dessutom räknar Riksgälden med att regeringen kan komma med ytterligare tio miljarder kronor i satsningar för att möta lågkonjunkturen.
Sverige och massor av andra stater behöver låna tusentals miljarder för att täcka de stora budgetunderskotten framöver. Det kommer att öka utbudet av statspapper på finansmarknaderna – pengar som någon måste låna ut. Å andra sidan är låneräntorna exceptionellt låga nu.
Frågan är om staternas enorma lånebehov kommer att driva upp räntorna?
– I närtid tror jag inte att det ökade utbudet kommer att höja räntan, säger Riksgäldens lånechef Thomas Olofsson på en presskonferens.
Men på lite sikt hotar högre räntor, tror han.
Riksgälden har nu att ta ställning till hur den ska låna upp pengar till staten, om lånen ska ske på längre tid, kanske uppemot 30-åriga statsobligationer? Riksgälden ska nu stämma av med marknaden om vilka önskemål som finns, enligt Thomas Olofsson. Något beslut är inte taget.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.