Realtid

Mer betalt åt nämndemän

Helene Rothstein
Uppdaterad: 25 juni 2013Publicerad: 25 juni 2013

Ny statlig utredning vill reformera nämndemannasystemet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Idag presenterar Justitiedepartementet utredningen där man sett över nämndemannasystemet och det är en rad åtgärder som föreslås.

Bland annat föreslås att nämndemännen ska vara två till antalet i stället för tre i de mål där de medverkar. Därtill ska brottmål kunna avgöras utan nämndemän: ”Utredningen föreslår att tingsrätten vid huvudförhandling i brottmål ska vara domför med en lagfaren domare om det inte för något av de brott som prövas i målet är föreskrivet svårare straff än fängelse i två år. Detsamma ska gälla när tingsrätten avgör en fråga som avses i 38 kap. 6 § brottsbalken (undanröjande av påföljd m.m.) och för mål om förvandling av bötesstraff. Utredningen föreslår även att kravet på att nämndemän alltid ska delta i avgörandet när en notarie eller tingsmeriterad beredningsjurist handlägger brottmål i tingsrätten tas bort.”

Nämndemännens medverkan i familjemål lämnas dock oförändrad.

Utredningen föreslår vidare att nämndemän inte ska delta i hovrätt och kammarrätt eftersom tyngdpunkten i rättsprocessen ligger i första instans: ”Att nämndemän då deltar även när hovrätten och kammarrätten avgör mål har enligt vår bedömning ett begränsat mervärde; behovet av insyn har redan tillgodosetts väl genom nämndemännens medverkan i underrätt” heter det i utredningen.

I syfte att bredda rekryteringen till icke partipolitiska kretsar och skapa en yngre, mer representativ nämndemannakår, föreslås nytt ansökningsförfarande där var och en till kommunen respektive landstinget ska kunna ansöka eller nominera annan till nämndemannauppdraget.

Utredningen föreslår även en skärpning av lämplighetskravet, en obligatorisk introduktionsutbildning för nämndemännen samt en dubblering av nämndemännens arvode.

Särskild utredare har varit Inger Söderholm, lagman vid Attunda tingsrätt.

Strax efter utredningen hade presenterats kom kritik mot den. Mattias Jonsson, riksdagsledamot justitieutskottet, anser till exempel att förslaget riskerar leda till minskat förtroende för rättsprocessen.

ANNONS

– Det är oerhört viktigt med god och bred representativitet så det inte uppfattas som att en juristkår sitter och dömer utan folklig insyn, säger han i en kommentar.

– Vi vill införa en obligatorisk och generell nationell utbildning för alla nämndemän innan uppdraget påbörjas som domstolsverket ansvarar för.

Här kan du läsa hela utredningen.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Helene Rothstein
Helene Rothstein
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]