Ericsson tillhör årets kursvinnare på börsens Large Cap-lista med en uppgång på 33 procent.
Mer att hämta i Ericsson
Mest läst i kategorin
Bara lastbilstillverkarna Scania och Volvo har gått bättre. Och det finns mer att hämta.
Anmäl dig till Anders Haskels börsanalys som kommer ut på onsdagar. Denna analys är Anders Haskels sista inför sommaren. Börsanalyserna från Anders Haskel kommer att göra sommaruppehåll och återkommer igen i augusti.
Det kan tyckas vara kuriosa att Ericsson för första gången sedan 1990-talet passerat Nokia sett till börsvärdet. Men det speglar samtidigt vad som gäller i telekomvärlden just nu. Mellan telefontillverkarna pågår ett race om vem som kan leverera de bästa smarta telefonerna. Det innebär samtidigt ökad trängsel i näten när konsumenterna ska utnyttja alla nya häftiga tjänster som erbjuds.
Operatörer inför därför nya abonnemangstyper med begränsningar hur mycket data som får skickas. Samtidigt måste näten byggas ut. Och den stora vinnaren på en snabb nätutbyggnad är marknadsledaren Ericsson. Dessutom ökar behovet av Ericssons tjänster inom service och underhåll av mobilnät.
Efter den senaste tidens kraftiga uppgång är det rimligt att aktien på kort sikt kommer in i en lugnare fas och kanske rekylerar ned mot 85-kronorsnivån. Därefter kan det vara dags för ett nytt lyft. Med ett par bra rapporter i ryggen är det hög sannolikhet för att vi får se aktien passera 100 kronor någon gång i höst. En första hållpunkt blir halvårsrapporten den 23 juli som har goda förutsättningar att bli stark.
Stabilt för Skistar
Mitt i sommarvärmen presenterar skidanläggningsföretaget Skistar en solid rapport för perioden mars-maj. På alla viktiga punkter levererar Skistar ett resultat som är bättre än under motsvarande period förra året. Detta trots att en del gäster valt bort skidresan i april i år, enligt Skistar på grund av att man varit trötta på snö efter en lång och kall vinter.
Bokningarna ligger högre inför nästa säsong än vad de gjorde för ett år sedan. Det är ändå för tidigt att dra några säkra slutsatser inför nästa vinter. En starkare krona kan göra att fler svenskar lockas att semestra utomlands. Samtidigt innebär en aktiv marknadsföring och de investeringar som görs att Skistar sannolikt kommer att locka ännu fler gäster under kommande säsong.
Att bolaget flaggar för ett något svagare fjärde kvartal jämfört med i fjol på grund av gjorda investeringar ska inte behöva påverka aktien negativt.
Chansen är stor att Skistaraktien upprepar sitt traditionella säsongsmönster och går starkt under andra halvåret ungefär fram till dess att utdelningen avskiljs i samband med årsstämman i december. Under den senaste tolvmånadersperioden noterade aktien en topp just i samband med stämman och gick därefter avsevärt sämre än index fram till mitten av maj för att därefter ha utvecklats ungefär i linje med börsens genomsnitt.
Kursrekordet på 149,50 som sattes i december ligger knappt 20 procent över aktuell kurs. Chansen är som jag ser det mycket god att vi får se aktien passera denna nivå någon gång under det kommande halvåret.
Dyrare kinesisk valuta hotar inte klädbolagen
Beskedet från Kina i början av veckan att landets valuta kommer att tillåtas bli starkare mot USA-dollarn väcker farhågor att import från Kina kommer att bli dyrare. Det skulle till exempel kunna missgynna börsens klädhandlare som köper mycket av sina varor från Kina.
Men då uppskrivningen av Kinas valuta troligen kommer att ske långsamt samt att inköpspriset är en ganska liten del av totalkostnaden i bolagen kommer effekterna att bli små. Ett högre kostnadsläge i Kina kommer dessutom att en del inköp flyttas till andra länder. Slutkunden kommer inte att märka särskilt mycket av en kinesisk revalvering.
I stället är det andra faktorer, framför allt hur bolagen lyckas med sina tillväxtplaner, som styr den långsiktiga aktiekursutvecklingen. Hur bolagen lyckats det senaste kvartalet får vi svar på idag och i morgon när Kappahl, MQ, Rnb och slutligen H&M presenterar sina rapporter.
Börsen som den svenska sommaren
Mest troligt är att börsen kommer i sommar kommer att vara ungefär som den svenska sommaren, det vill säga att heta perioder kommer att avlösas av dagar med lite svalare temperatur. Uppgången under de gångna två veckorna hänger förmodligen till stor del samman med stegrade förväntningar inför bolagens delårsrapporter.
Även om vi kommer att få se mycket starka delårsresultat från många företag är det inte säkert att det räcker för att på kort sikt lyfta börsen mot nya höjder. I stället kan statsskuldskrisen väckas till nytt liv. Osäkerheten kring konjunkturen och därmed också möjligheten till fortsatta vinstlyft, framför allt under 2011, kan komma att öka.
Att vi får se en ny rekyl på 5-10 procent någon gång i sommar måste finnas med i beräkningarna. Exakt när denna inträffar är däremot svårare att gissa.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.