Realtid

Mats Odell: "Pengarna räcker inte till alla"

administrator
administrator
Uppdaterad: 09 feb. 2009Publicerad: 09 feb. 2009

De kapitaltillskott som staten erbjuder bankerna i form i nytt kapital är begränsat, max 50 miljarder kronor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Men pengarna räcker inte till alla, enligt finansmarknadsminister Mats Odell.

– Det är alltså först till kvarn som gäller, säger han vid en presskonferens.

– Jag vill alltså sätta press på bankerna, fortsätter han.

Garantiavgiften får räknas av mot stabilitetsavgiften.

– Det blir alltså lönsamt att gå in i garantisystemet, säger Mats Odell.

Garantiavgift tas ut för att bankerna ska kunna få sin upplåning garanterade av staten, ett system som hittills enbart Swedbank hoppat på. Regeringen har legat på hårt för att få in alla banker i systemet.

– Det här måste godkännas av EU-kommissionen, säger Mats Odell som räknar med att det kommer att få klartecken på tisdagen.

Mats Odell presenterade i dag kapitaltillskottsprogrammet för banksektorn. Bland annat blir det stopp för bonusar och löneökningar för företagsledningen för de banker som deltar i programmet.

ANNONS

Se presskonferensen här.

Enligt ett pressmeddelande från regeringen så har de i dag beslutat om det kapitaltillskottsprogram som aviserades den 3 februari.

Programmet omfattar högst 50 miljarder kronor. Syftet är att förbättra möjligheterna för svenska företag och hushåll att få krediter. För banker som deltar i kapitaltillskottsprogrammet införs stopp för bland annat bonusar och löneökningar för företagsledningen.

Vidare remitteras i morgon ett förslag om stabilitetsavgift, som bankerna ska betala från och med i år.

– Detta ger redan starka banker möjligheten att ytterligare stärka sin kapitalbas och därmed bättre bidra till samhällsnyttan. Det är ett viktigt steg för att värna den finansiella stabiliteten och säkerställa att hushåll och företag kan få krediter till rimliga villkor, säger kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell.

Bankerna kommer även betala avgifter och avkastning på kapitaltillskottet till stabilitetsfonden och staten försäkras samtidigt en löpande avkastning och betydande del i institutets värdestegring.

Kapitaltillskottsprogrammet i huvuddrag enligt ett pressmeddelande från regeringen:

Genom den beslutade förordningen får Riksgälden efter regeringens godkännande lämna kapitaltillskott. De institut som får möjlighet att ta emot kapitaltillskott är desamma som kan gå med i det statliga garantiprogrammet dvs. banker, bostadsinstitut och kreditmarknadsbolag som riktar sig mot kommuner samt som har säte i Sverige. Den totala ramen för kapitaltillskottsprogrammet är 50 miljarder kronor. Det kapitaltillskott som lämnas till ett enskilt institut får uppgå till högst det belopp som motsvarar en ökning med två procentenheter av institutets kapitaltäckningsgrad.

ANNONS

Enligt förordningen kan kapitaltillskott lämnas i form av aktiekapital eller s.k. hybridkapital. Kapitalet ska uppfylla villkoren enligt Finansinspektionens föreskrifter för att ingå i ett instituts kapitalbas som primärt kapital, dvs. kapital av högsta kvalitet. Tillskott kan lämnas antingen genom att:

• staten deltar i en emission på marknaden och därigenom förvärvar högst 70 procent av aktierna eller hybridkapitalinstrumenten på samma marknadsmässiga villkor som övriga investerare (”marknadstransaktion”), eller

• staten deltar i en riktad emission och därigenom förvärvar aktier eller ett av staten utformat hybridkapitalinstrument.

I en marknadstransaktion deltar Riksgälden på samma villkor som privata investerare och staten får i så fall en marknadsmässig avkastning. Om det är fråga om en riktad emission, där staten förvärvar mer än 70 procent, ska Riksgälden sätta priset utifrån en modell som avspeglar risken i det emitterande institutet och avkastningen på liknande finansiella instrument under normala marknadsförhållanden. Avkastningen ska alltid minst uppgå till den nivå som beräknas enligt en modell från Europeiska Centralbanken (ECB). Villkoren ska värna skattebetalarnas intressen genom att tillförsäkra staten en löpande avkastning och en betydande del i en eventuell värdestegring i institutet under den tid som staten har bidragit med kapital.

Förordningen träder i kraft den 17 februari.

Begränsning av ersättningar

I det avtal som Riksgäldskontoret ska skriva med instituten ska restriktioner för ersättningen till ledande befattningshavare tas in som ska gälla under 2009 och 2010. Restriktionerna ska gälla för de fem personer som har den högsta sammanlagda ersättningen. Dessa innebär bl.a. att ett stopp införs för löne- och arvodesökning, stopp för bonusar och begränsningar för avgångsvederlag för företagsledningen i de institut som erhåller kapitaltillskott.

Vidare får avtal om avgångsvederlag inte vara förmånligare än enligt gällande riktlinjer för anställningsvillkor för ledande befattningshavare i företag med statligt ägande.

ANNONS

I avtalet ska det även tas in villkor som syftar till att arvoden till styrelseledamöter och annan ersättning för styrelseuppdrag under 2009 och 2010 inte får höjas.

Införande av stabilitetsavgift

För att förstärka stabilitetsfonden och värna skattebetalarnas intresse föreslås att den obligatoriska stabilitetsavgiften som aviserades under hösten ska införas. Enligt förslaget, som kommer att remitteras i morgon tisdag, betalas halv avgift för 2009 och 2010. Regeringen avser att under 2011 återkomma med ett förslag på hur avgiftssystemet kan slås ihop med insättningsgarantisystemet och en enda och riskdifferentierad avgift tas ut. De institut som deltar i det statliga garantiprogrammet för medelfristig upplåning kommer att mot stabilitetsavgiften få avräkna hälften av vad de under året har betalat i garantiavgift.

Godkännande av EU

Med hänsyn till EG-fördragets statsstödsregler har Europeiska kommissionen underrättats om kapitaltillskottsprogrammet. Ett formellt godkännande avseende kapitaltillskott som lämnas genom marknadstransaktioner förväntas i morgon (tisdag den 10 februari). När det gäller andra kapitaltillskott kommer kommissionen att pröva de fall där det blir aktuellt att lämna sådana tillskott.

EU:s förväntade godkännande tillåter ett kapitaltillskottsprogram som gäller fram till den 17 augusti. Regeringen avser dock att vid behov verka för en förlängning av kapital- och garantiprogrammet.

Realtid.se/TT

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]