Fredrik Tauson, förvaltare vid Nordic Cross Asset Management, ser en rejält upptinad obligationsmarknad.
"Marknaden nästan tillbaka på samma nivå som före krisen"
Mest läst i kategorin
Obligationsmarknaden har tinat upp rejält sedan den frös till i mars i spåren av corona-pandemin. Det vittnar inte minst den värme varmed Volvos färska obligationsemission om 500 miljoner euro togs emot, om. Priset landade på 63 baspunkter ovanpå riskfria räntan, vilket indikerar att det är betydligt billigare för stora bolag med höga kreditbetyg att ta upp finansiering nu, jämfört med i våras.
Även Hexagon och Vasakronan har nyligen vänt sig till obligationsmarknaden och tagit in finansiering till en kostnad av 135 respektive 57 baspunkter ovanpå riskfria räntan.
– För stora bolag som Volvo och Scania har marknaden varit öppen i princip hela våren. Men det har blivit rejält mycket billigare att ta upp obligationslån nu jämfört med i våras. I april, när det var betydligt stökigare, emitterade Scania på runt 300 punkter. Så i dag är vi nästan tillbaka på samma nivå som före krisen, säger Fredrik Tauson, fondförvaltare med inriktning på ränte- och kreditmarknaden.
En bra bild av hur sentimentet på obligationsmarknaden har varierat under året ger också nivåerna på så kallade CDS-kontrakt, credit default swaps. Ett CDS-kontrakt fungerar som en kreditförsäkring som faller ut om bolaget som lånat pengar skulle ställa in betalningarna. Att försäkra ett femårigt obligationslån till ett investment grade-bolag kostar idag cirka 53 baspunkter i snitt, vilket motsvarar en årlig kostnad på 53 000 euro för att försäkra en investering på 10 miljoner euro.
Motsvarande siffra för ett år sedan var runt 50 baspunkter, vilket stödjer observationen att obligationsmarknaden för bolag med höga kreditbetyg i princip är tillbaka på ”gamla” nivåer.
Priset för att försäkra krediter nu – 53 baspunkter – kan också jämföras med hur det såg ut i mars då turbulensen var som störst. Då låg index för investment grade-bolag – iTraxx Europé – på i genomsnitt runt 140 baspunkter.
Även marknaden för bolag med lägre kreditbetyg har förbättrats. I mars toppade index för high yield-bolag – iTraxx Crossover – på runt 700 baspunkter. Sedan dess har kurvan pekat nedåt och i dag ligger index på 309 baspunkter.
Men fortfarande lever en viss skepsis mot bolag med sämre kreditkvalitet kvar, menar Fredrik Tauson.
– Möjligen har vissa high yield-bolag – som tidigare hade tillgång till obligationsmarknaden – fortfarande svårt att locka investerare. Det kan bero på att obligationer utställda av mindre high yield-bolag har så dålig likviditet. Och blir det återigen stora utflöden ur obligationsfonder – som vi såg i mars och april – vill man sitta på så likvida obligationer som möjligt.
I mars blev utflödena från penningmarknads- och obligationsfonder så stora att flera fondbolag tillfälligt tvingades stänga fonder. Det gäller bland andra Lannebo, Simplicity, Carnegie, IKC, Enter, Cicero och Spiltan.
–Med vår förvaltningsstrategi såg vi det inte som nödvändigt att stänga våra två företagsobligationsfonder, men det gick ut mellan 30 och 40 miljarder kronor från marknaden på kort tid – onekligen ett rejält stresstest, säger Fredrik Tauson.
Unknown.jpeg
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.