Kan du skapa affärer är du fortfarande ett hett byte i finansbranschen.
"Markant ökning av ansökningar från London"
Mest läst i kategorin
1. Vilka kompetenser efterfrågas i finansbranschen just nu?
Carl Schander:
– Smarta banker och institutioner har i den nuvarande turbulensen ett bra tillfälle att attrahera nyckelkompetens inom vissa nischer. I dagens affärsklimat sätts lönsamhet i fokus och generellt innebär det att det i första hand är individer som kan skapa affärer, alternativt som kan effektivisera verksamheter, som efterfrågas. Starka ledare med förmåga att kreativt anpassa verksamheten efter de nya förutsättningarna för att säkerställa intäkter, lönsamhet och framtida tillväxtmöjligheter är vinnare. Den omfattande omregleringen av finansbranschen skapar också en stark efterfrågan på riskkompetens.
Mårten Adolfsson:
– Som så ofta i tuffare tider så efterfrågas bland annat kompetenta finansdirektörer/CFO:er då företagen vill säkeställa full kontroll på ekonomi och finanssidan.
Roland Gustavsson:
– Just nu är efterfrågan inte vidare stark inom finansbranschen, jämfört med många andra branscher. Det som branschen dock fortfarande söker är starka sälj- och affärsinriktade roller på relativt seniora nivåer.
2. Kan ni se att de sämre tiderna leder till ett ökat antal spontana kontakter och inflöden av personer till era nätverk?
Carl Schander:
– Ja, vi har kontinuerlig dialog med ledande befattningshavare som av olika anledningar funderar på nästa steg. De senaste månaderna har vi upplevt en markant ökning av spontanansökningar från skandinaver inom finansbranschen som blivit av med sina arbeten, inte minst från investmentbankerna i London.
Mårten Adolfsson:
– Ja, definitivt! Uppskattningsvis har inflödet mer än dubblerats de sista månaderna.
Roland Gustavsson:
– Ja, det har det gjort. När företag börjar minska på personal eller när man som medarbetare känner av sämre tider på andra sätt, tenderar många att ta kontakt med oss. Även profiler vi i normala fall inte har så mycket kontakt med, både på relativt juniora och mycket seniora nivåer.
3. Lägger kunderna mer eller mindre resurser på rekryteringsprocessen jämfört med tidigare?
Carl Schander:
– Vi arbetar med de mest seniora nyckelpositionerna i näringslivet där det inte finns utrymme för något slarv i rekryteringen oavsett konjunkturläge. Jag upplever därför att våra kunder är lika måna om kvalitén på sina strategiska rekryteringar som tidigare och att resurserna bakom är minst lika omfattande. Däremot finns det en tendens till att kunder tillåter sig att låta rekryteringen ta längre tid innan man skjuter skarpt.
Mårten Adolfsson:
– Vi upplever att kunderna efter väl genomtänkta beslut lägger lika mycket resurser som tidigare i tyngre chefsbefattningar som är vårt fokus.
Roland Gustavsson:
– Sammanlagt så lägger kunderna mindre resurser på rekryteringsprocesser just nu, vilket är tydligt i finansbranschen. När de väl rekryterar dock, så är de än mer noggranna än tidigare, vilket innebär att varje enskild rekrytering får större prioritet och att kunderna lägger mer tid på var och en.
4. Vad är viktigast för att hitta rätt kandidat: intervjuer eller personlighetstester?
Carl Schander:
– En lyckad rekrytering utan personlighetstest är både möjlig och vanlig, medan jag skulle vilja hävda att det är omöjligt att optimera en rekrytering utan intervjuer. Således är intervjuer självklart viktigast samtidigt som personlighetstester kan vara ett värdefullt komplement beroende på kund, position och situation.
Mårten Adolfsson:
– Det mest slagkraftiga är djupintervjuer i kombination med kvalitetsgranskade tester med starkt forskningsstöd.
Roland Gustavsson:
– Intervjuer. Tveklöst. Inte minst om du är erfaren rekryterare så kan du få ut mycket värdefull information ur en intervju. Ett personlighetstest är dock, korrekt använt, ett mycket bra komplement. Dessutom så är det den efterföljande intervjun och diskussionen med kandidaten som ger testresultatet ett värde, så även här är intervjun det viktigaste. Är du duktig på den delen så är ett personlighetstest ett mycket bra underlag för djupare diskussioner om kandidatens attityder, beteenden och värderingar.
5. Vilken var veckans viktigaste nyhet?
Carl Schander:
(avstår att svara)
Mårten Adolfsson:
– Svensk politik befinner sig i ett vakuum med en otydlig opposition och därmed en anonym regering, vilket inte är bra i kristider. Händelseutvecklingen i Europa kommer Sverige allt närmare och drabbar vår ekonomi indirekt och då behövs det ett tydligt politiskt ledarskap.
Roland Gustavsson:
– Fartyget Costa Concordia, som gick på grund utanför Italiens kust.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.