Realtid.se kollar hur det går för tisdagens sommarpratares företag.
Maria Akrakas haltande business
Mest läst i kategorin
Friidrotterskan Maria Akraka sommarpratar idag (tisdag 27 juli) klockan 13-14:30 i P1, med repris ikväll. I presentationen står bland annat att hon jobbar åt Intersport och med egna företaget Sportcore.
Sportcore startades i januari 2007 och lanserades på hösten samma år. Affärsidé: att länka ihop idrottsstjärnor i slutet av karriären med företag, dvs en sorts personalförmedling.
– Vi kommer att vara ett stöd för dem i hur de kan använda sina egenskaper från idrottskarriären till att bli framgångsrika även i arbetslivet. Men det gäller att hitta vad de brinner för, sade Maria Akraka till Dagens Industri i september 2007.
Målet sades då vara att ha 3000-4000 elitidrottare i en ”talangbank” inom ett par år.
Enligt den senaste årsredovisningen, som rör det räkenskapsår som slutade i april 2009, omsatte bolaget 1,8 miljoner kronor och gjorde ett resultat efter finansiella poster på minus 3 miljoner.
En nyemission genomfördes i december 2008, varpå försäkringsförmedlingsföretaget Euro Accident kom att äga 62,75 procent och Akraka Marketing AB 33,75 procent. Resterande småposter ägs av tre privatpersoner, bland andra friidrottaren Mattias Sunneborn.
För sommaren 2009 konstateras att det egna kapitalet är på väg att förbrukas, och att någon kontrollbalansräkning som visar ett återställt eget kapital inte har upprättats. Hur många elitidrottare som ingår i företagets talangbank framgår inte av hemsidan, men under rubriken ”våra föreläsare & profiler” finns flera kända idrottare med.
Enligt Idrottens Affärer gick idrottsbranschen som helhet, till skillnad från Sportcore, bra under 2009. Det rapporterades i mars 2010, i en artikel om att Maria Akraka värvats av Intersport för att jobba med deras löpsatsning.
Akraka Marketing AB, som alltså deläger Sportcore, omsatte 141.000 kronor under senaste räkenskapsåret och gjorde en liten vinst. Under de senaste fyra åren var verksamheten i ungefär samma storleksordning, visar årsredovisningen.
Sportcore-huvudägaren Euro Accident bedriver försäkringsförmedling för idrottare och artister med Carolina Klüft som affischnamn. Företaget har vuxit kraftigt under de senaste fem åren; från knappt 50 till över 130 miljoner kronor i omsättning. Huvudsakligen sker samarbete med italienska försäkringsjätten Generali Group, som är ett av världens största försäkringsbolag och känt som Franz Kafkas arbetsgivare i Prag.
Sportcore och Euro Accident delar adress i Växjö.
År 2008 hade Euro Accidents vd och styrelseordförande Thomas Petersson en inkomst av kapital på 1,2 miljoner och av tjänst på dubbelt så mycket. Petersson är även ordförande i Sportcore.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.