Ann Littorins nya pojkvän är ett socialt proffs som kan lura skjortan av vem som helst.
"Många har blivit blåsta på pengar"
Mest läst i kategorin
Så beskrivs Hans Viklund av personer som dragits in i hans affärer de senaste åren.
– Han har en flott fasad med Porsche och villa på Lidingö.
– Han är trevlig, resonabel, behaglig, lugn och har humor. Det är ingen glidartyp. Han framstår som en oansenlig och trygg norrlänning.
– Han beskrev sig som god för en massa miljoner och kunde visa upp revisorsintyg på det.
Realtid har talat med ett stort antal personer som gjort affärer med Hans Viklund eller rört sig i hans nätverk de senaste tio åren.
Rösterna är samstämmiga i beskrivningen av Hans Viklunds sociala talang och förmåga att skapa förtroende hos personer i sin omgivning.
Bilden av en framgångsrik affärsman blir inte mindre av att han de senaste åren rört sig på flotta kontor och bott i dyra lägenheter och villor.
– Han är mån om att ha en proper fasad. Och alla hans bolag har väldigt biffiga balansräkningar, säger en person som upplevt Hans Viklunds övertalningsförmåga.
Med hjälp av den fina fasaden och de påstådda tillgångarna har Hans Viklund genom bolag kunnat leva på god fot de senaste åren. Efter sig har bolagen lämnat en ström av obetalda fakturor.
– Han duperade sin omgivning med balansräkningen. Han kunde exempelvis gå in till en bilhandlare och plocka ut en fin ny leasingbil utan någon bakgrundskontroll. Han hade en fäbless för Porschar, berättar en person som förlorat stora pengar på Hans Viklund.
Många av de som Realtid pratat med vill hålla en låg profil för att inte få fler problem. Trots att Hans Viklund med bolag dragit på sig stora skulder lyckas han ofta vända stämningar och krav tillbaka mot fordringsägaren.
– Hans första försvar är nästan alltid att hävda att han har motkrav på minst lika mycket pengar. Sedan nöter han ut folk till de inte orkar kämpa emot längre, säger en jurist som följt Hans Viklunds affärer.
Hans Viklund kombinerar också sin förtroendeingivande personlighet med en förmåga att försvara sitt agerande inför sin närmaste omgivning.
– Det är många som har blivit blåsta på pengar. Kommer han i närheten av pengar så går det fort. Man dras in i hans affärer. Han har väldigt bra minne och en förklaring till precis allt som han ställer till med, säger en annan person i Viklunds nätverk.
Hösten 2009 står dock Hans Viklund inför sin största utmaning sedan åtalet efter Leasing Consult-härvan i början på 1990-talet. Konkurserna hopar sig i de bolag han varit inblandad i de senaste åren.
I början av november ska Stockholms tingsrätt ta ställning till om han ska försättas i personlig konkurs och före nyår väntas Ekobrottsmyndigheten fatta beslut om ett nytt åtal.
Åklagaren är mycket tystlåten om utredningen där misstankarna gäller grovt bedrägeri, grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Det enda beskedet som Realtid får är att utredningen befinner sig i slutskedet.
En som granskat Hans Viklunds affärer de senaste åren är advokat Svante Olofsson som är konkursförvaltare i Stockholm Enskilda Kapitaförvaltning som Realtid tidigare har skrivit om.
I sin förvaltarberättelse skriver Svante Olofsson att Hans Viklunds bolagssfär kunde visa på tillgångar i hundramiljonersklassen enbart baserat på två värderingsintyg från SET Revision.
Värderingen gällde verksamheten i två av Viklund-sfärens bolag. Ägandet i dessa bolag flyttades sedan runt i sfären och aktierna kunde därmed tas upp som en tillgång i balansräkningen på ägarbolagen högre upp i strukturen.
Men Svante Olofsson sågar värderingen.
”Det ifrågasättas vilka värden
som överhuvudtaget funnits i bolagsgruppen. Agerandet ger intryck av att det funnits skäl till att ’blåsa upp’ tillgångssidan för bolagen i bolagsgruppen. Ett sådant förfaringssätt kan naturligtvis ha många olika illegitima syften”, skriver Svante Olofsson.
Hans Viklunds försvarsadvokat Gustaf Ljungström på Althins säger att hans klient nekar till alla brottsmisstankar.
– Utifrån det jag vet och vad som framkommit i förhören så tycker jag att man borde skriva av målet. Det finns naturliga förklaringar till alla påståenden, säger Gustaf Ljungström.
Försvarets andra huvudinvändning är att Hans Viklund själv inte haft någon ansvarsposition i bolagen då de påstådda brotten ska ha begåtts. Istället riktas fokus mot en av Viklunds närmsta affärspartners som bland annat agerat styrelseledamot i flera bolag.
Även denne person, en 59-årig affärsman, är delgiven misstanke om brott i Ekobrottsmyndighetens utredning.
Efter att tidigare utan framgång ha försökt få en kommentar från Viklunds affärspartner blir Realtid på torsdagen uppringd av 59-åringen som vill ge sin bild av vad som har hänt.
Han delar av allt att döma försvarsadvokatens syn på brottsmisstankarna.
Ursprunget till alla turbulenta affärer och tvister var en större satsning på it-området 2004. Planen var att bygga upp ett investmentbolag med flera delägare men av olika skäl gick inte detta att genomföra.
59-åringen säger att han då tog sitt ansvar och inledde en kontrollerad avveckling av verksamheten där flera förlikningar gjordes med fordringsägarna, bland annat SEB-sfären.
Svante Olofssons bedömning att bolagsgruppen saknade substans ger han inte mycket för.
– Han är ingen fackman på området. Jag har en fackmannamässig värdering som du kan få se, säger 59-åringen.
När det gäller påståendet att bolagen tömts på momspengar hänvisar han till pågående tvister med Skatteverket.
– Man kan ha många synpunkter men inget av detta är prövat. Det är en utdragen process.
En stor del av skulden till att bolagsgruppens avveckling blev turbulent lägger 59-åringen på Hans Viklunds ex-fru som ska ha inlett en förtalskampanj under 2007. Äktenskapet hade spruckit och enligt 59-åringen ville hon manövrera ut Hans Viklund ur ett gemensamt affärsprojekt.
Detta är förklaringen till polisens tillslag i april 2007 som Realtid tidigare berättat om.
– Det är helt absurt att förknippa honom med våld, säger 59-åringen.
Han understryker att bolagsgruppen har försökt att göra rätt för sig genom en rad förlikningar och att det huvudsakligen är tvistiga skattefordringar som utgör skulderna. Misstankarna om grov ekonomisk brottslighet avfärdar han som grundlösa.
– Man kan göra en felaktig bedömning i affärer men det är inte brottsligt. Vi har godkända årsredovisningar i alla bolag, säger 59-åringen.
En person som försökt få rätt mot Hans Viklund i en utdragen tvist om en fordran är inte förvånad över försvarsupplägget.
– Myndigheterna gör inte ett skit. Rättssystemet är tandlöst och allt drar ut på tiden. Det utnyttjar Hans Viklund hela tiden, säger han.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.