Trots förbud och stor debatt plågas fastighetsmarknaden fortfarande av så kallade 'lockpriser'. Resultatet är ofta upptrissade priser – och mäklararvoden.
Mäklarnas tjuvknep
Mest läst i kategorin
Det som kallas för lockpriser är då mäklare marknadsför låga utropspriser för bostadsrätter i storstäderna för att locka fler spekulanter till visningarna. Mäklarsamfundet förbjöd lockpriser 2004. ”Ett fortsatt användande av ”lockpriser” är ett brott mot god mäklarsed och därmed också ett brott mot fastighetsmäklarlagen”, skrev de då i ett pressmeddelande.
Förbudet verkar dock inte ha fungerat.
Det var fortfarande vanligt med lockpriser i mars förra året, uppger E24. Då ska en bostadsrätt ha kostat runt 30 procent över utropspriset – för tre år sedan var siffran endast 10-15 procent.
I dag är det inte mycket bättre, säger experter till Realtid.se. Och en snabb genomsökning av mäklarfirmornas hemsidor ger intrycket av att de har rätt.
På Erik Olssons hemsida finns en 26 kvadratmeter stor etta på Askrikegatan på Gärdet i Stockholm. På tisdagseftermiddagen var senaste budet uppe i 1,7 miljoner. Utropspriset var 995.000.
Det innebär drygt 65.000 kronor per kvadratmeter – 20.000, eller 44 procent, mer än Mäklarstatistiks snittpris.
Erik Olsson har en prislista för sina mäklare, vars provision minskar i takt med att priset höjs.
Om en lägenhet i Göteborg säljs för en miljon får mäklaren 3,55 procent. Säljs den för 1.1 får mäklaren 3,52 procent. Och så vidare.
På Notar får mäklarna också en viss procent av det slutgiltiga försäljningspriset. Hur många procent det rör sig om varierar och ”inte intressant att gå ut med”, säger Notars PR-ansvarige Jonas Lindell, till Realtid.se
Notar säljer nu en lägenhet på Atlasgatan, i Vasastan, med utropspris 2,195 miljoner. Högsta budet låg under onsdagen på 3,335 miljoner. En annan trea på Herkulesgatan hade gått från 2,995 miljoner till 4,3 miljoner.
Dessutom är en tvåa i Solna listad som ”såld”. Endast dess utropspris (995.000 kr) står redovisat på sajten – som annars lägger ut de senaste buden. På tisdagseftermiddagen låg det senaste budet på 1.5 miljoner.
Sverker Thorslund på Konsumentverket bekräftar att problemen med lockpriser fortfarande är aktuella.
– Det förekommer, säger han till Realtid.se
– Samtidigt pågår det diskussioner om vad som är ett lockpris, säger Thorslund.
Han menar att när folk lägger ner bensinpengar och tar ledigt från jobbet för att åka och titta på en lägenhet som de aldrig skulle ha råd att köpa så är det otillbörligt.
– Lockpriser kan ju vara i strid med marknadsföringslagen, säger han.
Enligt en registrator på Konsumentverket har de inte fått in några anmälningar om lockpriser. Det har däremot Fastighetsmäklarnämnden, den statliga myndighet som ska granska branschen.
Enligt Christer Ståludd, jurist på nämnden, handlar det om ”ett par” mäklare om året som stängs av för regelbrott. Då kan det dock vara en kombination av lockpriser och till exempel skattebrott. Vid endast lockpriser är varningar vanligare, säger Ståludd.
– Det handlar ju om ett yrkesförbud och man kan inte förbjuda någon att försörja sig utan att ha en bra grund.
Förra året startades ett projekt som skulle arbeta mot lockpriser, men det har lagts ned. Endast en mäklare varnades och där är en överklagan inlämnad.
Verket fortsätter dock att syna branschen.
– Vi jobbar ju med detta men bevisbördan för att kunna kritisera en mäklare är hög, säger Ståludd.
– Vi kan inte straffa bort problemen, säger Ståludd, som istället utlyser självsanering bland mäklarna. Vi försöker upplysa om god mäklarsed och de ska följa detta. Sedan finns det ju alltid de som inte gör det.
Men självsanering är inte alltid det lättaste, menar Thorslund.
– Genomslaget i branschen på marknadsföringsfronten är inte särskilt imponerande, säger han.
Thorslund är med som expert i en statlig utredning som nu pågår om ny lagstiftning inom fastighetsbranschen. Lockpriser är en del i den, men Thorslund vill inte gå in närmare på utredningsarbetet.
Lockpriser förekommer främst i storstäder som har en het fastighetsmarknad.
– I Hedemora kan man inte ha några lockpriser, säger Thorlsund.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.