Föreslår finsk lösning.
Magnus Ullman i försvarsutspel
Mest läst i kategorin
Magnus Ullman, advokat på Lindskog & Malmström och bokskrivande historiker, kastar sig in i den pågående försvarsdebatten. I fredags gjorde han ett inlägg i radioprogrammet Ring P1 som nu följs upp av en debattartikel som sändes till medier på tisdagen.
”Flygvapnet har brist på piloter och markpersonal, örlogsfartygen kan ej öva beroende på personalbrist, de saknar fö luftvärnsrobotar och är därför mycket sårbara vid fientligt luftanfall. Armén som numera är en yrkesarmé når sin fulla styrka, 6.000 man, om några år. Redan nu lider den av befäls- och soldatbrist.
För allt detta betalar vi svenska skattebetalare 41,5 miljarder kr/år, en skandal eller kanske ett bättre ord, en förskingring av skattebetalarnas pengar. Till detta kommer SuperJasen som vi ej har råd med och som schweizarna tvekar till. Regeringen har bett ÖB föreslå nedläggningar så att köpet av SuperJasen ryms inom nuvarande försvarsanslag. Ev får flottan läggas ner. Jag förstår att ÖB fått magsår och att han är sjukskriven”, skriver Magnus Ullman.
Han jämför den svenska situationen med läget i Finland där en värnpliktsarmé med 400.000 man, en modern flotta och ”halvmodernt” flygvapen inte kostar mer än hälften av den svenska försvarsbudgeten.
”Varför inte samarbeta. Båda nationerna är neutrala, har ett historiskt arv, samarbetar bra i Afganistan och på annat håll i världen. Ett försvarsförbund var aktuellt 1940, efter Vinterkriget, men stupade då på veto från Stalin och Hitler.
Om ett försvarförbund inte kan komma till stånd kanske ett avtal kunde träffas om att Finland övertar försvaret av Sverige. Vi kan uppenbarligen inte försvara oss själva. Ekonomiskt, och kanske militärt, skulle båda länderna tjäna på detta”, skriver Magnus Ullman.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.