Kritiserar nytt lånebeslut.
Lundgren sågar Riksbanken
Mest läst i kategorin
Riksgälden lånar 100 miljarder kronor åt Riksbanken för att förstärka valutareserven. Detta efter en begäran från Riksbanken.
En liknande transaktion skedde i spår av finanskrisen under 2009. Lånet sker i sin helhet genom utgivande av obligationer och korta värdepapper i utländsk valuta.
– Riksgäldens upplåning i kronor påverkas alltså inte av utlåningen till Riksbanken, säger riksgäldsdirektör Bo Lundgren i en kommentar.
Bakgrunden till lånet är oro på Riksbanken över att den nuvarande valutareserven inte räcker för att hjälpa de svenska bankerna med stöd i utländsk valuta vid en eventuell finansiell kris. Den svenska statens åtagande att ge lån till IMF anges också som ett skäl.
Bo Lundgren och Riksgälden håller inte med:
– De starka statsfinanserna gör samtidigt att Riksgälden inte delar Riksbankens oro för att våra möjligheter att låna ska försämras, säger Bo Lundgren.
Riksgälden förordar att upplåningen sker när behovet verkligen finns snarare än att man förväg låser medel i valutareserven. Detta skulle vara både säkrare och billigare för staten, enligt Riksgälden.
Riksgälden ställer sig också frågande till att en myndighet ska kunna öka den svenska statsskulden med stora belopp helt på egen hand.
”Att överlåta till myndigheter att utan tydliga ramar och anvisningar fatta beslut som kan öka statsskulden med tresiffriga miljardbelopp gör att beslut kan fattas utanför demokratisk kontroll och urholkar riksdagens inflytande över statens finanser. Detta måste uppfattas som principiellt fel. Precis som för annan statlig upplåning borde ramarna för upplåning till valutareserven sättas genom beslut av riksdagen”, skrifer Riksgälden i en styrelsepromemoria.
Det som är reglerat i budgetlagen är att Riksbanken av Riksgälden får låna för angivna ändamål, den avgörande frågan rör under vilka förutsättningar. Ny belåning kan tas upp så länge det inte hotar Sveriges möjlighet att låna i övrigt.
Riksgälden välkomnar därför den översyn av reglerna som ska presenteras av en statlig utredning i slutet av januari.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.