Häromdagen så var jag och måttade en kostym på Bauer i Stockholm, en mycket trevlig upplevelse på alla sätt och vis. Allt från samtalet med skräddaren om dasslockets höjd till det vackra provrummet där skräddarmästare Bauer i olja själv övervakar att efterföljande generationer klär sig elegant (han lär också bli bekant med vilket underklädesmode som gäller, med erfarenhet sedan 1863 bör han kunna en del).
Lösningen på kostymkrisen
Mest läst i kategorin
Vad är då en perfekt kostym? Detta är självklart en väldigt individuell sak!
På en kostym så finns det oändligt många saker som går att anpassa till tycke och smak. Men det finns självklart även här ett antal eviga sanningar.
Det gäller exempelvis vad som är korrekt längd på byxorna. För korta är bättre än för långa, veckade byxor ser mycket märkligt ut. Axelvaddar och all form av axelfyllning hör hemma 1985, där ska endast finnas tyg!
Kostymen har gått genom många modeförändringar genom åren, men jag vågar påstå att vi nu befinner oss i den största kostymkrisen sedan mitten av 1980-talet. Jag har ingen som helst förståelse varför folk ska pressa på sig kavajer som är sydda för 8-åringar och slutar någonstans strax ovanför naveln.
Nu verkar det som att detta mode är övergående, så mitt tips är att inte börja alls utan låta sportkommentatorerna ha sitt roliga. Det som däremot är lite oroväckande är att vissa klassiska herrekiperingar har anammat detta mode lite väl hårt.
Åter till den perfekta kostymen. Själv föredrar jag dubbelknäppt i alla lägen, men jag skulle vara försiktig med att köpa en dubbelknäppt off the rack, den kräver så mycket mer än en enkelknäppt kostym vad det gäller passform.
Men får man till den perfekta dubbelknäppta kostymen så blir den alltid snyggare än den enkelknäppta. En rolig anekdot angående dubbelknäppningen är varför den knäpps med vänstersida över höger – självklart för att svärdet inte skall fastna i tyget.
Nuförtiden så tycker jag att man alltid bör eftersträva att ha dasslock på sin kostym, smoking eller annan kavaj. Det är bekvämt och ser extremt bra ut.
Vissa ärkekonservativa krafter hävdar att det är för sportigt, och visst, det syddes från början för att underlätta ridningen, men en kavaj utan slits är inte snyggt.
Jag rekommenderar även att ha fyra fickor på kavajens utsida, det vill säga bröstficka, biljettficka och två vanliga fickor.
Vad det gäller slag på byxorna så är det ett högst personligt val. Är man ordningsam så kan man hoppa över dem, om man känner att man har en tendens att tappa saker så kan det vara mycket bra med slag. Själv händer det att jag hittar ringar, pengar och en hel del annat i mina slag efter en längre afton på staden…
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.