Kinesiska restaurangägare i London stängde i torsdags i protest. Det var ett svar på att de anklagats för att anställa illegala immigranter. Realtid.se var mitt i kaoset.
Londons Chinatown slår tillbaka
Mest läst i kategorin
LONDON Under tre timmar i går eftermiddag skapade över 400 personer kaos med stängda restauranger och butiker i Londons Chinatown i Soho. Protesten kan ses som ett svar på brittiska immigrationsbyråns räd av fem kinesiska restauranger i förra veckan, då över 40 illegala arbetare och deras arbetsgivare arresterades.
Men representanter för Chinatown vill inte att arbetsgivarna ska straffas. Då dessa i god tro anställer personal med ”giltiga” handlingar. Och de menar att arbetsgivarna inte kan kontrollera immigrationsdokument eftersom de saknar kunskaper inom området.
– Då lagen är väldigt sträng för arbetsgivare är de oroliga över att bli kriminaliserade. Förr fick arbetsgivare betala 68.000 kronor i böter men nu riskerar de upp emot 14 år i fängelse, sade Merlene Toh Emerson till Realtid.se.
Samtidigt som protesten pågick träffade kinesiska föreningen i Chinatown representanter för immigrationsbyrån. Men myndigheten ställde hårda villkor. Inga journalister och fotografer var välkomna på mötet. Fast Realtid.se fick ändå en uppdatering.
– De bad oss om ursäkt för räden men det ville de inte att pressen skulle få veta. Och nu vill de att vi ska träffas för att diskutera hur arbetsgivarna ska handskas med situationen, alltså att lära sig skilja mellan legala och illegala arbetare. Mötet har faktiskt varit en succé för vår del, sade David Tan från kinesiska föreningen.
Fastän folk i Chinatown inser att regeringen måste kontrollera antalet illegala arbetare, så är de också oroade över sina jobb. Arbetsgivare kanske inte vågar anställa nytt folk eller så blir lönerna lägre.
Men långt ifrån alla var nöjda. Många vilsna och hungriga turister sågs vandra runt i området. En del förstod inte varför allt var stängt.
– Ja, vi är besvikna eftersom vi kom hit speciellt för att äta på någon restaurang. Och nu är vi hungriga, sade en grupp utländska studenter till Realtid.se.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.