Realtid

Lockerbiebombaren hyllades vid hemkomsten

administrator
administrator
Uppdaterad: 21 aug. 2009Publicerad: 21 aug. 2009

Han fick en hjältes mottagande i Tripoli.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Men i USA är anhöriga till dödsoffren vid Lockerbiebombningen förbittrade över Abd al-Basit al-Miqrahis frigivning.

Och engelsk press talar om förräderi.

Skottlands justitieminister Kenny MacAskill får särskilt skarp kritik för att av medlidande ha frigett den i prostatacancer dödssjuke al-Miqrahi i torsdags.

– Jag är chockad över att denne man kan fatta detta beslut och tillåta denna person att återvända till Libyen, säger Kathleen Flynn.

Flynn förlorade sin 21-årige son vid bombattentatet mot ett Pan Am-plan över Lockerbie i Skottland den 21 december 1988, då 259 människor dödades i planet och elva på marken.

Susan Cohen efterlyser medlidande med dottern som dog 20 år gammal i attentatet och säger att al-Miqrahi är en massmördare.

– Om man ska känna medlidande med någon, gör det med mig och min stackars dotter. Hennes kropp föll en mile genom luften.

Brittiska anhöriga har över lag varit mer positiva till frigivningen, särskilt som många är skeptiska mot domen som fastslog al-Miqrahis skuld.

ANNONS

– Jag är mycket glad. al-Miqrahi utsågs till syndabock, han hade inget med dådet att göra, säger Jim Swire, vars dotter var bland offren.

Brittisk press är kluven över MacAskills beslut. Tidningar i London kallar det bland annat ”förräderi mot rättvisan” och ”smutsig handling”.

– Beslutet att frige mannen som dömts för Lockerbiebombningen fattades efter moget övervägande och av medlidande. Men det var lika fullt fel beslut, skriver Times.

Tidningen Herald i Skottland försvarar MacAskill.

– Förmågan att visa en döende nåd skiljer ett civiliserat samhälle från ett barbariskt. Vårt rättssystem bygger inte på ”öga för öga” och utövande av nåd under dessa omständigheter visar på moralisk överlägsenhet.

– Det är ett tecken på styrka, inte svaghet som vissa kanske tolkar det som.

Även den skotske juristen och rättsexperten Robert Black som arbetade fram formerna för rättegången är nöjd. Han accepterade aldrig den fällande domen vid rättegången som hölls i Nederländerna men under skotsk lag. Han har dessutom skarpt kritiserat skotska domstolars söl med att behandla al-Miqrahis begäran om att få överklaga.

Vita huset var bland de första att kritisera beslutet. USA:s president Barack Obama sade i en radiosändning att frigivningen var ”ett misstag” och att man påpekat detta för den skotska regeringen. Han sade också att USA sagt till Libyen att al-Miqrahi borde placeras i husarrest efter hemkomsten.

ANNONS

Men i stället trotsade hundratals ungdomar i Tripoli Obamas ord. De jublade tillsammans med al-Miqrahis anhöriga och viftade med libyska och skotska flaggor medan patriotisk musik spelades när de mötte honom.

Abd al-Basit al-Miqrahi är den ende som dömts för dådet. Han har hela tiden vidhållit sin oskuld och begärde att få överklaga domen. Han drog han dock tillbaka sin begäran för möjligheten att bli fri av humanitära skäl. Det innebär samtidigt att han fortfarande är dömd för dådet.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]