Stockholmsbaserade Master Exchange har säkrat en investering på närmare 30 miljoner kronor och lanserar en investeringsplattform där användare kan investera i royalty och framtida intäkter från en låt. Bland investerarna återfinns Claes-Henrik Julander, Rob Small och VC-fonden Vectr Fintech.
Ljuv musik? Master Exchange lanserar ny investeringsplattform
Mest läst i kategorin
Master Exchanges nya investeringsplattform möjliggör för vem som helst med ett betalkort att investera i royalty och framtida intäkter från en specifik låt. Den första låt som finns tillgänglig för investering på plattformen från i dag, den 1 augusti, är den spanska artisten Alvaro Soler’s låt Sofia (med över 1 miljard streams). Investeringsrundan stänger den 15:e augusti och fler låtar kommer att tillkännages framåt. Det framgår av ett pressmeddelande.
Master Exchange grundades i Stockholm 2022 av bland andra Alexander Fred-Ojala, expert inom AI och blockchain, Johan Edfeldt, grundare av Star Stable, samt Jakke Erixson, en Billboard-toppande producent. Med på investerarlistan finns bland andra Rob Small, grundare av Miniclip, Claes-Henrik Julander, grundare av Pan Capital samt Vectr Fintech, en investeringsfond med bas i San Fransisco och Hongkong. Initialt kommer plattformen att vara tillgänglig i EU- och EES-länderna samt Storbritannien.
– Vi är oerhört glada att ha dessa investerare med oss när vi förverkligar denna nya möjlighet inom musikindustrin. Musikälskare kommer att få upptäcka spännande nya sätt att engagera sig i musik, samtidigt som branschen får nya möjligheter att skapa lojala fans. Genom Master Exchange kan musikskapare sälja en del av sina framtida intäkter och därigenom öka möjligheterna att finansiera framtida projekt och få ut sin musik till en större publik. Vårt team är väl rustat med expertis inom tech, med starka band till musikindustrin och erfarenhet av bolagsbyggande., säger Alexander Fred-Ojala, vd och medgrundare MasterExchange i en skriftlig kommentar.
– Digitaliseringen har revolutionerat musikindustrin. Möjligheten att investera i musik är en central del av denna transformation och har stor potential att forma branschen framåt. Vi är glada och stolta över att ha med oss en grupp investerare som har en gedigen kunskap inom B2C-spel från Rob, sofistikerade investeringsverktyg från Claes-Henrik och VC-perspektivet från Vectr Fintech på vår resa., säger Johan Edfeldt, styrelseordförande och medgrundare Master Exchange.
– Vi är ständigt på jakt efter företag som banar väg och driver förändring i sina respektive branscher, och Master Exchange är precis ett sådant. Med deras kompetenta team har de lyckats skapa en användarvänlig och innovativ plattform för artister, fans och yrkesverksamma inom musikbranschen. Den breda samstämmigheten de har åstadkommit bland branschens intressenter gör det möjligt för dem att snabbt och effektivt uppnå en betydande skalning av sin verksamhet och jag är övertygad om att Master Exchange har potentialen att öppna upp för.
Så fungerar Master Exchange
En låt blir tillgänglig för investering på Master Exchanges plattform genom en “Initial Music Offering” (IMO). En IMO är en process som kan startas av vem som helst som innehar en andel master royalty av en låt – vanligtvis en artist, en låtskrivare, ett skivbolag eller en producent. En IMO ger sedermera användarna på plattformen möjlighet att köpa en andel av låtens royalty och därmed ta del av intäkter som låten genererar från streamingtjänster eller om den används i reklam, filmer eller tv-serier.
Alla som äger andelar i royalty på Master Exchange får kvartalsvisa utbetalningar som baseras på hur många andelar de äger. Betalningarna görs i euro med vanliga kredit- eller betalkort men användare kan sätta in pengar i vilken valuta som helst, exempelvis SEK, vilka sedan omvandlas och blir synliga i euro på plattformen. Alla pengar förvaras av Master Exchanges reglerade betalningsleverantör och förvaringspartners.
Master Exchange har genomfört två oberoende rättsutredningar som bekräftar att bolagets verksamhet, i skrivande stund, inte faller inom ramen för Finansinspektionens tillsyn. Däremot kommer Master Exchange, när MiCA-förordningen blir tillämplig i Sverige, träffas av regelverket och då kommer man även behöva ansöka om tillstånd hos Finansinspektionen.
Enligt uppgift till Realtid arbetar och tillämpar Master Exchange redan i dagsläget stora delar av reglerna i MiCA-förordningen i sin dagliga verksamhet och bolaget ser fram emot att vara en av de första svenska aktörer som ansöker och tillhandahåller auktorisation från Finansinspektionen.
Samtliga användare på plattformen genomgår en identitetskontroll för att säkerställa att de uppfyller ålders- och bosättningskriterier samt andra efterlevnadskrav.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.