Livsfacket sågar Wallenbergbolaget EQT när staten säljer ut Vin & Sprit.
Livs sågar Wallenberg
Mest läst i kategorin
– Vi är väldigt skeptiska till att ett riskkapitalbolag ska köpa, säger Livs ordförande till TT.
Och svenskt ägande är ingen särskild fördel för Vin & Sprit.
En av spekulanterna på Vin & Sprit är Wallenbergs maktbolag Investor tillsammans med delägda riskkapitalbolaget EQT. Men Hans-Olof Nilsson, ordförande för knappt 50.000 svenska livsmedelsarbetare har dålig erfarenhet av EQT som köpte Findus 2000.
– Då styckade man av enheter och det var så illa att det svenska bolaget var på väg mot en konkurs. Vi såg det och var mycket oroade, EQT behärskade inte marknaden och det blev uppsägningar, säger Nilsson.
Sedan regeringen annonserade att statligt ägda Vin & Sprit ska säljas ut har de flesta av de internationella spritjättarna visat intresse för att köpa bolaget. Värdet bedöms till drygt 40 miljarder kronor och i kön står bland andra globala bolag som brittiska Diageo, franska Pernod Ricard och amerikanska Fortune Brands. Och det är främst Vin & Sprits kronjuvel Absolut Vodka som de vill åt.
Om ett riskkapitalbolag som EQT skulle få ta över Vin & Sprit finns en risk för att bolaget styckas, befarar Livs. Sådana planer har också EQT:s vd Conni Jonsson tydligt fört fram.
– Det är den filosofi som riskkapitalbolag har, man lånar pengar för att köpa bolaget och sedan styckar man av och säljer det som går att sälja. Och sedan höjer man styrelsearvodena och utdelningen till aktieägarna och sedan säljer man av det strippade bolaget efter några år.
Hans-Olof Nilsson medger att det kan ske även om någon av de andra spekulanterna får köpa Vin & Sprit. Men Livs har goda erfarenheter av många globala koncerner.
– Det finns stora multisar som har en helt annan filosofi, till exempel Pernod Ricard som köpt upp många andra bolag men valt att behålla produktionen, säger Nilsson.
Ett argument för EQT som köpare är att Vin & Sprit då skulle få fortsatt svenskt ägande i stället för att tas över av ett ansiktslöst globalt kapital. Men det resonemanget köper inte Nilsson.
– Det är dessutom mycket tveksamt om EQT är ett svenskt bolag, de har sitt huvudkontor i London.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.