Förvaltarkommentarer pekar på liten oro över Grexits påverkan.
"Liten ekonomisk betydelse"
Mest läst i kategorin
De senaste händelserna i Grekland är överraskande och kan orsaka lite volatilitet men har i det långa loppet en liten påverkan på finansmarknaden. Detta är kontentan av ett antal samlade marknadskommentarer från kapitalförvaltningsindustrin och aktörer som Nordea, Jupiter, Odin Fonder och BlackRock.
Premiärminister Tsipras har kallat till folkomröstning om långivarnas förslag på nytt stödpaket, men långivarna har själva gjort klart att förslaget bara gäller medan det nuvarande stödprogrammet är giltigt. Förhandlingarna har alltså havererat och senast idag har Angela Merkel sagt till internationella medier att en lösning inte är att vänta idag.
På Odin Fonder menar ränteförvaltare Nils Hast att det nu handlar mer eller mindre om en folkomröstning om eurosamarbetet och huruvida Grekland bör stanna kvar. Därför menar han att grekerna borde rösta ja till nya stödpaketet; att rösta nej skulle innebära i stort sett att man röstar emot eurosamarbetet, och ett utträde skulle bli en väldigt lång process.
Marknaden har reagerat hårt på situationen med framför allt stora börsfall i Asien men ur ett längre perspektiv betyder det inte så mycket.
– Greklands ekonomi motsvarar 2 procent av euroområdets ekonomi så det är svårt att tro att det skulle ha så stor inverkan, säger han.
Nordeas investeringsstrateg Fredrik Wilander är inne på samma spår.
”Vår övergripande syn är att Grekland i sig är en för liten ekonomi för att på allvar rubba den globala konjunkturen eller vinstutvecklingen i bolagen. Däremot är marknaden skakig och volatiliteten hög i ett kort perspektiv vilket kan påverka vårt sparande”, säger han i en färsk marknadskommentar.
Både på BlackRock och Jupiter menar man också att en eventuell Grexit kan kontrolleras. BlackRocks globale investeringstrateg Russ Koesterich uppger i kapitalförvaltarens veckokommentar att effekten på marknaderna, bortsett från en kortsiktig nedgång, blir begränsad.
Däremot tror Jupiters portföljförvaltare Ariel Bezalels dagar vid makten är räknade.
”Ett ofördelaktigt resultat ur hans synpunkt, att folket röstar ja, innebär att befolkningen inte tror på hans syn och han skulle troligtvis vara tvungen att kliva ner då eurogruppen förmodligen skulle finna det svårt att förhandla med någon som försökte uppmana sin befolkning att rösta nej. Å andra sidan kan ett annat utfall där grekerna i stort sett röstar för Grexit innebära att landets ekonomi imploderar och det skulle leda till att han drivs bort, säger Bezalel.
Som ett resultat av turbulensen har några av förvaltarna redan intagit en mer försiktig inställning kring den europeiska investeringsmarknaden. Holländska NN Investment Partners har redan börjat taktiskt dra ner aktie- och ränteexponeringen i Europa enligt chefsstrategen Valentin van Nieuwenhuijzen, som idag skrev en färsk marknadskommentar om bolagets syn på Greklandskrisen.
Detsamma gäller Nordea.
”Vi väljer att sänka risken något i vår taktiska strategi genom att vikta ned Europa till neutral från tidigare övervikt. Vi ökar istället rekommendationenen på amerikanska aktier från neutral till övervikt. De amerikanska börsenena är ofta lite mer stabila och dollarn brukar också gå bra när det osäkert på marknaderna”, säger Fredrik Wilander.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.