Michael Edberg, dömd till fängelse och näringsförbud för grovt bokföringsbrott i det så kallade tunnelmålet, är engagerad som konsult i ett nybildat entreprenadbolag. Hans försvarsadvokat, Per Liljekvist, sitter i styrelsen.
Liljekvist och dömd klient bakom entreprenadbolag
Mest läst i kategorin
Michael Edberg, som nyligen dömdes till fängelse och näringsförbud av Svea hovrätt i det stora tunnelmålet, har enligt uppgifter till Realtid.se spelat en aktiv roll i starten av entreprenadbolaget Becthel Entreprenad
Becthel Entreprenad har vunnit en rad offentliga uppdrag sedan 2013, parallellt med att åtalet mot Michael Edberg prövats i tingsrätt och hovrätt.
Det handlar om uppdrag i mångmiljonklassen för bland annat Trafikverket, däribland ett bullerskydd längs E4:an vid Hagstensgärdet, reparation av Gröndalsbron vid Essingeleden samt utförandeentreprenad av Nockebybron. Bara för dessa uppdrag första halvåret 2014 fick Becthel drygt 14 miljoner kronor, enligt upphandlingsprotokoll som Realtid.se tagit del av.
Av ett entreprenadkontrakt från slutet av februari 2014, en månad innan Michael Edberg infann sig i tingsrätten, framgår det att platschef för det aktuella uppdraget var just Michael Edberg.
I övrigt är Michael Edberg osynlig i bolaget. Men enligt uppgifter till Realtid.se har han en ledande ställning.
När Realtid.se kontaktar den person som stod som ägare till Becthel enligt senaste kända röstlängden från 2013 hänvisar denne till ett mobilnummer. Efter en påringning utan svar återkommer Michael Edberg. Han bekräftar att han arbetar som konsult åt Becthel men förnekar att han skulle ha något annat inflytande eller vara faktisk ägare.
– Jag är inte ägare i Becthel men jag jobbar i bolaget, säger han och tillägger:
– Jag försöker hjälpa till, jag jobbar som konsult för att försörja mig.
Att hans namn finns med på upphandlingshandlingar är naturligt då bolaget inte dolt hans roll mot kunderna, menar han.
– Jag är sjäv med och jobbar som platschef i några projekt, det är inte så att de inte känner till att jag jobbar där men någon annan funktion än så har jag inte, säger Michael Edberg.
Uppdragen för Trafikverket är inte de enda där beställaren är offentligt finansierad. Köpings kommun har beslutat att anlita Becthel Entreprenad för underhåll av Solbacksbron i Kolsva till en kostnad av drygt 2 miljoner kronor. Sundsvalls kommun har anlitat bolaget för uppdrag omfattande 1,95 miljoner kronor.
Enligt bolagets egna uppgifter har man även utfört uppdrag värda totalt 11,1 miljoner kronor åt kunderna Swedavia, Flens kommun, Sigtuna kommun och Midroc Alucrom under 2013.
I samband med att Becthel-bolaget sattes upp engagerades även advokat Per Liljekvist i verksamheten. Han valdes in som ledamot på en stämma i slutet av 2013. Per Liljekvist är även anlitad som försvarsadvokat av Michael Edberg i tunnelmålet.
– Vi har känt varandra länge Per och jag. Jag frågade om han ville sitta med i styrelsen, det handlar ofta om juridiska frågor i de här entreprenaderna så att få in juridisk kompetens tyckte vi var värdefullt, säger Michael Edberg.
När Realtid.se via e-post frågar Per Liljekvist om hans styrelseuppdrag och om det är så att han agerar företrädare för Edberg blir svaret:
”Jag blev tillfrågad om jag kunde tänka mig att sitta i styrelsen i Bechtel Entreprenad AB. Jag tackade ja och har bistått bolaget vid överklagande av tilldelningsbeslut. Jag företräder inte någons intressen förutom bolaget självt. Vad avser Michael Edberg så har agerat såsom fristående konsult till Bechtel. Framfört påstående är felaktigt”.
Det överklagade tilldelningsbeslutet gäller ett fall hösten 2014 då Per Liljekvist var ombud för Becthel vid en upphandlingstvist där bolagets överklagande avslogs av både Förvaltningsrätten i Uppsala och kammarrätten.
När det gäller tunnelmålet är sista ordet i domstol ännu inte sagt. Michael Edberg och flera andra misstänkta åtalades i september 2013 för det som åklagarna påstod var ett planerat bedrägeri mot Stockholms stad. Enligt åtalet ska falska fakturor ha använts för att plocka ut 27,4 miljoner kronor ur projektet på felaktiga grunder.
Attunda tingsrätt gick på åklagarens linje och dömde Eberg för grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott till tre och ett halvt års fängelse och fem års näringsförbud.
När målet nyligen prövades av Svea hovrätt frikändes däremot Michael Edberg helt när det gäller bedrägeridelen. Enligt hovrätten har åklagarna inte lyckats bevisa att några falska fakturor verkligen har sänts till beställaren.
För Edbergs del innebar det att straffet sänktes till åtta månaders fängelse och tre års näringsförbud för bokföringsbrott. Detta ska ha bestått i att Edberg medverkade till att felaktiga fakturor från en underentreprenör bokfördes i det bolag som var huvudentreprenör åt Stockholms stads trafikkontor.
Näringsförbudet gäller trots att domen ännu inte vunnit laga kraft.
Michael Edberg har överklagat hovrättens dom till Högsta domstolen. Per Liljekvist skriver till HD den 25 maj i år att Edberg borde ha frikänts av hovrätten då åtalet är felaktigt utformat och ”då brott objektivt sett inte är styrkt”.
Realtid.se söker åklagare Elisabeth Börjesson som väckte åtalet och därefter drev tunnelmålet i tingsrätten och hovrätten. Hon har inte överklagat hovrättens beslut.
Sara Johansson
Per Agerman
08 420 030 70
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.