En obligatorisk arbetslöshetsförsäkring kommer att gynna fackens a-kassor.
Lex Littorin gynnar fackens a-kassor
Mest läst i kategorin
Det blir helt enkelt billigare att gå tillbaka till sin gamla kassa, med regeringens utredare Sören Ömans förslag.
I förslaget till arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin föreslås att en person som inte är med i en a-kassa ska betala en statlig avgift, arbetslöshetsförsäkringsavgift, till en ny myndighet, Myndigheten för arbetslöshetsförsäkringsavgift.
Avgiften ska vara 433 kronor per månad. Den som är arbetslös får betala 300 kronor lägre, enligt ett pressmeddelande.
Effekten av förslaget blir att statens intäkter ”kraftigt” överstiger kostnaderna vid nuvarande arbetslöshetsnivå. Enligt utredarens bedömning rör det sig om 700-900 miljoner kronor.
Förslaget omfattar de som haft arbetsinkomster över 110 700 kronor på ett år och de nya reglerna föreslås införas 2010.
Sedan regeringen chockhöjde avgiften till a-kassan har 460 000 personer lämnat försäkringen. Innan dess bedömde Arbetslöshetskassornas Samorganisation att ungefär 200 000 som hade behov av att vara med i a-kassan stod utanför.
I utredningen konstaterar Sören Öman att det dyra priset kommer medföra en strid ström av människor som söker sig tillbaka till sina gamla a-kassor eftersom det blir billigare att vara med där i stället för i den allmänna kassan.
En annan konsekvens av obligatoriet torde bli att a-kassan i genomsnitt blir billigare igen eftersom fler kommer att dela på kostnaderna.
TCO sågar a-kasseförslaget. Den fackliga organisationens ordförande Sture Nordh är mest kritisk till att alla tvingas betala en avgift, men många kommer inte att ha rätt till ersättning vid arbetslöshet.
– Det kan inte ses som något annat än en ren skatt, säger Sture Nordh. Något Svenskt Näringsliv (SN) också skriver under på.
LO-basen Wanja Lundby-Wedin tycker istället att man ska bygga vidare på den frivilliga försäkringen och hur den såg ut innan regeringen ändrade förutsättningarna.
Arbetslöshetskassornas samorganisation (SO) säger ungefär samma sak.
– Det är en krånglig väg att gå för att komma tillbaka till hur det var förut, säger SO:s kanslichef Peter Schönefeld.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.