Juvelen i Financial Times krona
The Lex Column:
Mest läst i kategorin
LONDON. Nämn namnet Lex och alla i Londons City och i den internationella finansvärlden tänker omedelbart på den populära spalten på sista sidan i Financial Times. Lex är spalten alla läser först. Politiker håller sig à jour med vad som händer i City via Lex och företagsledare håller koll på konkurrensen genom att lusläsa spalten.
Ingen kan sätta ett födelsedatum för Lex, men den har funnits i tidningen sedan trettiotalets början. Inte heller vet någon var namnet kommer ifrån. Någon tror att det kommer från en latinsk aforism om att lagen – lex – inte bryr sig om futtigheter. Under årens lopp har de som redigerat spalten uppnått höga positioner både inom journalistik, politik och näringsliv. En föredetting är Nigel Lawson, sedemera finansminister under Thatcher, en annan är John Gardiner som blev ordförande för Storbritanniens största snabbköpskedja Tesco, men de flesta nöjde sig med att bli chefredaktör för FT.
Vad är det då som gjort spalten så läsvärd?
– FT har satsat enorma resurser på Lex, säger spaltens nuvarande redaktör Daniel Bolger, som tillbringat tio år på tidningen.
– Vi är ett team på åtta heltidsjournalister, varav en i New York och en i Tokyo. Vi jobbar mycket med research, träffar folk och diskuterar trender med analytiker inom alla fält. Ofta får vi tips som vi följer upp. Eftersom vi aldrig citerar en källa kan vi vara öppna på ett annat sätt än våra övriga FT- kolleger.
Daniel Bolger ser Lex som ett varumärke för FT.
– Alla i näringslivet känner till Lex och vi börjar nu få ett namn på Wall Street och i Tokyo, säger han till Realtid.se.
Själv var han den första Lex korrespondenten i New York 1997. Lex-redaktionen har också tillgång till den specialistkännedom som resten av redaktionen, störst i världen, på 350 journalister besitter.
– FT har alltid lockat till sig de bästa journalisterna, påpekar Daniel Bolger med ett leende. Och han erkänner att Lex självklart är juvelen i kronan.
– Förr skrev vi bara om företag, men nu täcker vi alla former av investeringar, obligationer, hedgefonder och även företagsledningsfrågor och ekonomin, förstås. Jag tror inte att någon annan spalt har samma genomslagskraft som vår inom finansvärlden. Det kan jag säga eftersom jag vet hur ofta Lex citeras.
FT har alltid haft ett större inflytande än den relativt blygsamma cirkulationen. Globalt säljs enbart 438.000 exemplar per dag, men tidningen läses av 1,6 miljoner.
Pia Helena Ormerod
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.