UPPDATERAD IT-bolaget LBI skissar på en förmånlig lösning för de tiotusentals aktieägare som kan drabbas när bolaget lämnar Stockholmsbörsen.
LBI söker lösning för ägarna
Mest läst i kategorin
Men Aktiespararna vill att bolaget överger planerna på en avnotering.
LBI är vad som finns kvar av Icon Medialab och Framfab, de kanske främsta symbolerna för IT-yran kring millennieskiftet. Och trots att dagens värde på LBI bara motsvarar en bråkdel av börsvärdet på Icon och Framfab, som på toppen uppgick till tiotals miljarder kronor, är mängder av svenskar aktien trogen. Enligt den senaste statistiken från värdepapperscentralen Euroclear har LBI nästan 53 000 aktieägare, och majoriteten är svenskar.
Men dessa riskerar nu att hamna i kläm. På torsdagen meddelade LBI att bolaget ska gå samman med holländska Obtineo och att aktien ska avnoteras från Stockholmsbörsen. I framtiden ska LBI enbart vara noterat på börsen i Amsterdam.
Möjligheterna för svenska aktieägare att handla på andra europeiska börser har visserligen förbättrats kraftigt de senaste åren. Men det kostar.
– Många fondkommissionärer och nätmäklare tar ut väldigt höga avgifter för handel på europeiska marknader, säger Günther Mårder, vd för intresseorganisationen Aktiespararna.
Enligt Eva Ottosson, informationsansvarig på LBI, söker bolaget en lösning som ska göra så att de svenska ägarna slipper merkostnader.
– Jag vågar inte uttala mig riktigt, det är inte klart än. Men det kommer under april månad.
TT: En lösning där de svenska ägarna erbjuds att courtagefritt sälja sina aktier?
– Jag vågar inte uttala mig om det just nu.
TT: Men det är något i den stilen, en förmånlig lösning för att sälja sina aktier?
– Det är vår förhoppning.
Aktiespararna tycker dock att folkaktien LBI ska finnas kvar på Stockholmsbörsen.
– Det finns så mycket svenska ägare. När majoriteten av ägarna nu är i Sverige, varför inte vara noterat i det landet, undrar Günther Mårder.
Han pekar på andra bolag, som liksom LBI kontrolleras av utländska storägare och har merparten av verksamheten i utlandet.
– Titta på Astra Zeneca och Autoliv. Båda två är bolag som kontrolleras utifrån, från Storbritannien och USA, men de väljer att ha kvar noteringen i Sverige på grund av de positiva delarna för aktieägarna.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.