Carnegie private bankings omvärldsstrateg Helena Haraldsson förklarar oron på börserna med att två krafter driver på marknaderna åt olika håll. Trots onsdagens börsfall i USA föredrar hon amerikanska aktier framför europeiska, men lyfter också fram börsen i Schweiz som ett tryggt alternativ.
“Läget på marknaden är en kamp mellan två krafter”
Mest läst i kategorin
I Omvärldspodden från Carnegie Private Banking diskuterar varje torsdag bankens båda omvärldsstrateger Helena Haraldsson och Henrik von Sydow vad som händer i omvärlden – och hur det påverkar finansiella marknader och investeringar.
Torsdagens podd spelades in på förmiddagen, ett tag innan lunch och efter bankens morgonmöte där analytiker och förvaltare går igenom läget. Podden fokuserar helt på oron på börserna, och förklarar hur privata investerare kan förstå vad som händer och hur de bäst kan förhålla sig till den.
– Det är påtagligt nervösa marknader, och det beror på det riskläge vi har med handelskrig, ränteuppgång och turbulens på tillväxtmarknaderna. Det vi såg tydligt under natten i går är att det är de defensiva sektorerna som faller minst, som dagligvaror och hälsovård. De som faller mest är tech, som är de bolag som mest drivit börsuppgången i USA, säger omvärldsstrategen Helena Haraldsson.
Hon beskriver marknadsläget som krafter som drar åt två olika håll.
– Marknadsläget är en kamp mellan det här höga riskläget men också vinsterna som faktiskt ser bra ut i flera regioner, säger hon.
Bolagen på den svenska börsen har precis inlett årets tredje rapportsäsong, och den blir central för vad som sker längre fram i den här månaden. Där blir det till exempel intressant att se hur verkstadsbolagen påverkats av den svaga kronkursen.
– Det spännande nu, apropå vinsterna, blir rapportsäsongen som vi har börjat nosa på och som blir högintensiv i Sverige i slutet på oktober.
Det som bidrog till onsdagens börsfall är förutom fokus på räntorna att det kom några vinstvarningar i USA, och som skrämde marknaden lite, konstaterar Haraldsson.
– Snabbheten i ränteuppgången i USA blir avgörande för om det blir medvind eller motvind för börsen framöver, säger Haraldsson.
Carnegies färska och nyligen publicerade strategirapport, “Värld i otakt”, diskuteras också av Helena Haraldsson och Henrik von Sydow, och den tar ett bredare investerargrepp på läget än att enbart handla om gårdagens och dagens börsoro.
– Vi har utan tvekan en politik i otakt där de båda stormakterna befinner sig på kollisionskurs. Det handlar till exempel också om Italien som befinner i konflikt med Bryssel, men också om ekonomierna som befinner i otakt. Det är tydligt att USA visar imponerande styrka, medan vi ser svagare signaler i Europa och framförallt i Asien, säger Helena Haraldsson och fortsätter:
– Men vinsterna stiger på bred front i flera olika regioner, och det är därför som börserna klarat sig bra trots de här orosmolnen som blivit verklighet.
Den komprimerade slutsatsen om marknadsläget ser ut på följande sätt:
– Det är inget ras utan snarare en börskorrektion, men håll koll på den kommande rapportsäsongen, säger Haraldsson.
Hur bör privata investerare och Carnegie hantera sina portföljer och agera utifrån de slutsatser som dras i strategirapporten?
– Vi rekommenderar investerare och kunder att vara lite mer defensiva och försiktiga, och ha en flexibilitet i förvaltningen. Vi tycker inte att man ska öka andelen aktier riktigt än för de risker som jag beskrev: handelskrig, räntor och oro på tillväxtmarknader, säger Haraldsson och fortsätter:
– Å andra sidan tycker vi inte heller att det är läge att markant minska aktieinnehavet, därför att vinsterna är goda och alternativen är för trista, ränteplaceringar ger för mager avkastning, så vi landar i en ganska normal aktievikt.
Ur ett svenskt perspektiv drar Helena Haraldsson några slutsatser mot bakgrund av läget som det ser ut nu.
– Om man ska klä sig rätt inför höstrusket i Sverige så gör vi det genom att i våra portföljer ha en övervikt för defensiva sektorer som hälsovård och telekomoperatörer, säger hon.
I en portfölj som också innehåller utländska värdepapper lyfter hon fram aktier i USA framför europeiska dito, men lyfter också fram den schweiziska börsen som är intressant som en trygg hamn, i ett europeiskt perspektiv.
– När det kommer till utländska aktier föredrar vi amerikanska aktier framför de i Europa. Det är bättre tillväxt i USA än i Europa, och i USA får de också stöd av återköp. Bolagen använder vinsterna delvis till aktieåterköp istället för aktieutdelning, vilket ger stöd till aktierna, samtidigt som vi ser risker i Europa som Brexit, Italien och Turkiet.
Vad gäller Europeiska aktier lyfter Helena Haraldsson avslutningsvis fram schweiziska aktier som ett tryggt komplement till svenska aktier, vilket är en del av Carnegies strategi för närvarande, och som visade sig fungera under börsnedgången i går onsdag.
Då föll Stockholmsbörsen med 1,8 procent samtidigt som Schweiz backade med måttliga 0,8 procent.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.